Quantcast

Els perills mediambientals i de massificació derivats del turisme, en una exposició per als joves

L'augment del turisme al món, 1.200 milions de moviments en l'actualitat i amb previsions d'arribar als 1.800 el 2030, té efectes positius sobre l'economia dels països però presenta també la cara negativa de la massificació i de l'impacte sobre el medi ambient. Sota aquest plantejament s'ha inaugurat aquest dilluns al migdia una exposició destinada als joves del país, que ha impulsat el Govern en el marc de l'Any internacional del turisme sostenible proclamat per l'ONU. Hi han col·laborat entitats com FEDA, l'Institut d'Estudis Andorrans, Andorra Sostenible, els tres espais naturals protegits del país (el parc del Comapedrosa, el de Sorteny i el de la vall del Madriu-Perafita-Claror) i la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco.

L'exposició es pot veure al centre de Formació Professional d'Aixovall tot i que després es mostrarà a ministeri d'Educació, per a posteriori anar a les escoles membres la Xarxa de la Unesco. Està destinada a joves d'entre els 12 i els 16 anys, tal com ha informat durant la inauguració el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover.

També durant la inauguració, el ministre de Turisme, Francesc Camp, ha defensat la necessitat de dur a terme accions per conscienciar la població més jove de la importància dels “criteris de sostenibilitat” a l'hora de fer polítiques turístiques, també tenint en compte l'impacte sobre la població autòctona. Ara bé, ha assegurat que a Andora “no hi ha massificació”. Sí que ha plantejat que en el futur proper s'haurà de començar a valorar “a quines valls hi pot haver més impacte” per definir “si caldrà dosificar el nombre de persones que hi arriben”.

També ha valorat que, tot i que Andorra depèn del turisme, cada vegada s'haurà d'apostar més per la qualitat i menys per la quantitat.