Quantcast

Brussel·les dóna suport l'ordre constitucional d'Espanya, però adverteix contra l'ús de la força

“La violència mai pot ser una eina en política”… Amb aquesta idea, la UE ha demanat a tots els actors rellevants de l'1-O, que facin el pas de la confrontació al diàleg.

El portaveu de l'executiu comunitari, Margaritis Schinas, ha estat l'encarregat de llegir el comunicat oficial, en què ha reiterat el seu suport al “ordre constitucional” a Espanya, i la seva confiança en el president, Mariano Rajoy, per superar la situació, alhora que ha recordat que “si s'organitzés un referèndum en línia amb la Constitució, el territori sortint quedaria fora de la UE”.

La resposta de la UE a la celebració de la consulta independentista catalana no ha estat l'única.

Entre els aliats que s'han manifestat al respecte, Londres ha fet una crida per respectar la Constitució a Espanya. El portaveu del Foreign Office ha assegurat que Espanya és un aliat i la seva unitat els importa, però ha subratllat que “és un assumpte que incumbeix al govern i els ciutadans espanyols”.

En el que coincideixe els missatges internacionals és en la necessitat de tornar al diàleg. Entre ells, el president finlandès ha instat a començar a negociar abans que la crisi catalana desemboqui en alguna cosa “molt problemàtica”; per la seva banda, la ministra d'exteriors sueca ha demanat la tornada al diàleg a Catalunya i les autoritats lituanes han instat al diàleg i a evitar la violència.

Sorprèn, però, que en les últimes hores no s'hagin manifestat ni la cancellera alemanya ni el president francès. Si bé Angela Merkel i Emmanuel Macron havien traslladat el seu suport al president Rajoy en dates anteriors, des d'aquest diumenge, no hi ha hagut cap declaració oficial.

Això sí, la polèmica gira entorn de si la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha parlat amb el president Rajoy. Encara que en un primer moment s'havia informat que Merkel s'hauria preocupat per la situació viscuda aquest diumenge i els ferits, mitjans alemanys ho han desmentit.