Quantcast

Com seria l'economia d'una Catalunya independent?

Aquest diumenge la crisi política entre Catalunya i Espanya assoleix el seu zenit amb la celebració (o l'intent, si al final els organitzadors no compten amb els mitjans necessaris) del referèndum d'independència. Sigui quin sigui el resultat d'aquest i el balanç d'aquesta jornada, sembla poc probable que la voluntat d'autogovern d'una part de la societat catalana desaparegui a partir de l'1 d'octubre.

Si les veus que demanen la independència per a Catalunya al final aconseguissin el seu propòsit de celebrar una consulta legal i vinculant i aquesta fos aprovada i reconeguda per la comunitat internacional (el que probablement no passaria ni ràpid ni fàcilment), la República Catalana passaria a convertir-se en una economia autònoma.

Com a mostra aquesta infografia, el nou Estat Català comptaria amb un PIB nacional d'al voltant de 220.000 milions d'euros (aquesta xifra era de 223.626.000 d'euros el 2016). A més, dins de Catalunya tindrien la seva seu 605.000 empreses (existien 606.512 el 2015), set d'elles cotitzades en el IBEX-35: CaixaBank, Banc de Sabadell, Grifols, Albertis, Gas Natural, Cellnex i Inmobiliaria Colonial.

Finalment, segons dades de l'Idescat, la taxa d'atur a Catalunya al segon trimestre de 2017 era de 13,2% i la de persones en risc de pobresa era el 2016 de 19,2%, és a dir, gairebé un de cada cinc residents a Catalunya. Per això, és fàcil predir que una Catalunya independent (si això succeeix en un futur proper) no estaria molt lluny d'aquestes xifres.

Font: Statista