Quantcast

Darrers preparatius del Govern espanyol per a l'1-O

Les postures romanen enrocades, i tot apunta que els secessionistes celebraran la consulta independentista diumenge que ve. En aquest marc, el president, Mariano Rajoy, i els seus ministres analitzen totes les accions previstes per respondre-hi.

Segons fonts del Palau de la Moncloa, la idea és que el Cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, respongui amb un perfil baix a la convocatòria, tal com va fer en la passada Diada en la qual únicament es va pronunciar a través d'un tuit, encara que tot dependrà de com se succeeixin els esdeveniments.

En aquest marc, el ministre d'exteriors, Alfonso Dastis, ha defensat en una entrevista a la CNN, la resposta donada fins al moment pel Govern davant el repte català perquè no volen “que una part decideixi per tots”. El cap de la diplomàcia espanyola ha negat que Espanya s'estigui “pegant un tret al peu”, amb el seu bloqueig a la consulta il·legal i ha subratllat que “el que han de fer és aturar aquest referèndum, aquesta farsa de referèndum. I nosaltres estem més que llestos per parlar dins de la Constitució espanyola i l'ordre legal espanyol. Això mai ha estat un problema”.

De moment, el punt de partida d'aquest compte enrere per a l'1-O, no aventura un acostament entre les dues administracions, i més després de la celebració aquest dijous d'una tensa Junta de Seguretat en la qual el Govern s'ha negat a suspendre el referèndum de l'1-O, tot i la petició del Govern, i ha advertit que els Mossos d'Esquadra han de respondre donant prioritat a la “convivència” i no al compliment de les ordres judicials.

Davant d'un possible desistiment de funcions, per part de la policia autonòmica, l'objectiu és extremar la “prudència” en les actuacions coercitives i oferir una resposta “molt executiva”. Segons publica “El País”, no cap l'activació de l'article 155 de la Constitució, perquè fan falta 5 dies per a això, però sí que poden emetre ordres per assegurar el compliment de les instruccions del comandament únic per part del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero i la resta de responsables autonòmics.

Més enllà de les declaracions, atacs i contraatacs sobre l'1-O, segons una enquesta de GAPS tot apunta que diumenge hi haurà una participació del 63%, si es pot votar. Segons el sondeig encarregat per un partit proindependentista i que publica “eldiario.es”, un 27,7% no anirà a votar i un 9% no ho sap o no contesta. I pel que fa a la pregunta de si volen votar de forma tranquil·la sobre la independència catalana, un 83% es mostra d'acord, un 12% en desacord un 5% no es pronuncia.