Quantcast

L'Audiència Nacional investigarà si hi va haver delicte de sedició en els disturbis de Barcelona

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela investigarà si hi va haver delicte de sedició en els disturbis registrats a Barcelona, ??els passats 20 i 21 de setembre, quan desenes de manifestants "van impedir per la força" que agents de la Guàrdia Civil no poguessin fer la seva feina amb normalitat quan van intentar entrar a diverses conselleries de la Generalitat per endur-se tota la documentació relacionada amb el referèndum.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per a aquest dijous, a les 12 del migdia, la Junta de Seguretat de Catalunya, el màxim òrgan de coordinació en aquesta comunitat autònoma. Ho fa, de manera unilateral, davant l'enuig per les ordres de la Fiscalia Superior de Catalunya perquè els Mossos d'Esquadra cedeixin part de les seves competències al Ministeri de l'Interior en els operatius al voltant del referèndum.

a la reunió acudirà el ministre de l' Interior tot i que no ha estat convidat formalment. Reconeixen que aniran a la trobada per "responsabilitat i vetllant sempre per la convivència pacífica i seguretat dels catalans".

Aquest dimecres el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler, ha assegurat en un missatge a Twitter, que la "missió principal" de les policies "és garantir els drets, no impedir el seu exercici". Una publicació que es coneix a pocs dies de la celebració del referèndum, i després que la Fiscalia demanés als Mossos d'Esquadra que impedeixin la celebració del referèndum independentista de diumenge que, 1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional.

Els Mossos han traslladat a la Fiscalia que "el compliment d'instruccions no exclou la responsabilitat professional de contemplar que aplicar-les podria comportar conseqüències no desitjades". Entre elles, els Mossos citen "el més que previsible risc d'alteració d'ordre públic".

En una entrevista a Rac1, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Acostades, ha dit que espera que els Mossos d'Esquadra retirin les urnes del referèndum de l'1 d'octubre com van fer al maig de 2014 amb el multireferéndum, una consulta impulsada per entitats socials que preguntava a la ciutadania per diverses qüestions com el deute, els transgènics i la sobirania alimentària i energètica.