Quantcast

Detingut a Bèlgica un espanyol líder d'una cèl·lula gihadista

Agents de les forces de seguretat belgues, en el marc d'una operació desenvolupada per la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional espanyola, han detingut avui a Zaventem (Bèlgica) a un home, de 26 anys, de nacionalitat espanyola i ascendència marroquina, per la seva presumpta integració en l'organització terrorista DAESH, responsable de les tasques de captació i adoctrinament en favor de la mateixa. Sobre el detingut havia una Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) emesa pel Jutjat Central d'Instrucció, número 5, de l'Audiència Nacional, en el marc de la cooperació i la lluita conjunta dels Estats membres contra el terrorisme gihadista. < / span>

el detingut era l'última baula d'un grup que, amb base a Bèlgica, va iniciar el 2014 un important procés de radicalització en el qual estaven implicades de manera activa cinc persones, tres d'elles ja detingudes per les autoritats espanyoles i una pel Marroc, i entre les que es troba el germà menor de l'ara detingut capturat a l'octubre de 2015 per la seva pertinença i integració a DAESH. A més, dos dels integrants d'aquesta cèl·lula van ser detinguts el passat 8 de maig a Badalona (Barcelona) i Salou (Tarragona).

A més, era el principal instigador d'aquesta cèl·lula amb la que duia a terme tasques de captació i adoctrinament al seu habitatge o en cafès de la ciutat de Brussel·les. A més de compartir de manera reiterada material audiovisual de tall radical entre els seus membres, perfeccionant d'aquesta manera l'adoctrinament, era el responsable de difondre la ideologia de l'organització a través de diferents xarxes socials en diversos països.

Així mateix es mantenia molt actiu en grups de missatgeria instantània mòbil. En les seves trobades compartien vídeos que contenien operacions kamikazes, escenes d'execució i condemnes a mort per decapitació o la crida d'accions terroristes a Europa.

El seu contacte directe amb combatents gihadistes a Síria i l'Iraq el va portar a transmetre al resta de membres la necessitat de practicar tècniques de combat en la seva intenció última de viatjar a zona de conflicte. De fet, el detingut va intentar viatjar en companyia del seu germà a aquests països fins a dues vegades. En no aconseguir-ho, els membres de la cèl·lula van decidir ajornar la seva incorporació i involucrar-se en accions terroristes a Europa, en particular a Bèlgica, on van arribar a assenyalar objectius concrets, determinats col·lectius, localitzacions i edificis.

Tot i la separació física dels seus membres, ja que es van traslladar a Espanya i el Marroc, van mantenir el contacte fins a les seves detencions, continuant la publicació de propaganda de DAESH i incitant a altres partidaris de l'organització a cometre atemptats terroristes.

la complexa operació desenvolupada per la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional espanyola en col·laboració amb la Policia Federal Belga manifesta el seu total compromís en el marc de la cooperació nacional i internacional, i situa la interlocució amb tots els agents, institucions i agències implicats en la seguretat europea com l'eix integrador necessari per a la lluita contra el terrorisme gihadista en totes les seves form es.

L'operació s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció, número 5, i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny de 2015 , data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 203 terroristes gihadistes a operacions realitzades a Espanya ia l'exterior ia un total de 248 des de principis de 2015.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa STOP radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les forces i Cossos de seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900.822.066.