Quantcast

AM.- Descarrega reitera la voluntat de diàleg sobre la reforma de la funció pública mentre que els sindicats es mostren pessimistes

La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha mantingut una trobada amb els representants dels sindicats en la qual els ha reiterat la “voluntat de diàleg” al voltant de la reforma de la llei de la funció pública tant amb els propis treballadors com amb els grups parlamentaris. En la trobada, la ministra ha refermat als treballadors públics que, tal com es va tractar en una reunió del mes de juliol, els triennis passaran a ser quinquennis i que aquesta és l’“essència” de la reforma, que busca “racionalització de la despesa i la sostenibilitat” de l’administració. Mentre que Descarrega s’ha mostrat oberta a què hi pugui haver modificacions al text en el període que queda fins que entri a tràmit parlamentari (a finals d’any) els sindicats s’han mostrat molt més pessimistes i, de fet, el portaveu de la plataforma de sindicats de la funció pública, Gabriel Ubach, ha lamentat com s’han desenvolupat fins ara les negociacions.

La ministra ha informat els representants dels treballadors que la setmana que ve el text serà transmès a la comissió consultiva i s’ha mostrat oberta a “tornar a parlar” de les qüestions que puguin neguitejar els funcionaris. El que sembla inamovible és el canvi en els quinquennis i, en aquest sentit, Descarrega ha manifestat que els diners que fins ara es destinaven a triennis seran per a complements de productivitat i per a la carrera horitzontal, a més a més de formació. En un comunicat que la plataforma havia emès abans de la reunió es lamentava que “unilateralment, el Govern havia acordat que els triennis passaven a ser quinquennis”. I afegien que davant “la falta de quòrum en dita reunió” del mes de juliol (a la qual només va assistir tres sindicats) s’hauria d’haver posposat. A més, afegien que la ministra no només no va prendre aquesta decisió sinó que va convocar diverses reunions amb el personal de l’administració “per difondre el contingut de la futura llei, sense transmetre ni tan sols una còpia de la mateixa als diferents actors que -segons ella- havien de participar en l’elaboració” de la llei, amb la qual cosa denuncien que no s’ha pogut esmenar l’articulat definitiu.

Descarrega ha volgut insistir en què la voluntat de diàleg del Govern ha quedat demostrat en les diferents reunions que s’han mantingut i ha remarcat que aquest mes de setembre n’ha fet amb tretze departaments que afecten unes 500 persones, ja que s’ha considerat que el treball que s’estava fent havia de ser compartit no només amb els sindicats sinó també amb la resta de treballadors. També ha manifestat que si fins ara no s’havia parlat de la qüestió retributiva era perquè era dels darrers punts de la llei i que s’ha anat avançant en funció del calendari que ella mateixa va anunciar.

Ubach ha destacat que durant la reunió havien manifestat “que les posicions són molt distants” i que el Govern els ha “decebut”. Ara esperen a rebre el text per veure el redactat definitiu i ha insistit en què si fos “una llei consensuada valdria la pena” ja que perduraria en el temps però que, en cas contrari, haurà de ser modificada en breu. També ha lamentat el que ha passat amb els canvis en la compensació de les hores extres i que, “digui el que digui la comissió consultiva”, el Govern prengui la decisió que “vulgui”. Del treball que pugui fer la comissió amb el text esperen que en pugui sortir, a més, un estudi sobre la pèrdua de poder adquisitiu que han patit els darrers anys i ha reiterat que volen una llei “que satisfaci els administrats i l’administració” i no una que impulsi una “administració 'low-cost'”.

Quant al decret sobre la retribució de les hores extres aprovat pel Govern la setmana passada, la ministra ha manifestat que va passar per la comissió consultiva i que ja quedarà fixat, tal com publicarà aquest dimecres el BOPA.

Si finalment el text que s’aprovi no satisfà els sindicats, Ubach ha manifestat que es podrien arribar a plantejar, fins i tot, demanar l’avançament de les eleccions ja que “la legislatura estaria esgotada”. En el comunicat emès, els sindicats han demanat l’empara del Consell General i de tots els grups parlamentaris per poder “dialogar directament en el procés legislatiu o bé aturar el treball d’aquesta llei i aplicar íntegrament i rigorosament la llei de la funció pública vigent”. Lamenten que s’hagi “fet creure” que ha estat un text consensuat i consideren que se’ls ha “menyspreat”. A més, conclouen que la llei ha de suposar una altra retallada “escandalosa”.