Quantcast

Més de 100 empreses tenen les seves dades privades publicades obertament a Internet

La transformació digital i l’avenç de les noves tecnologies afavoreixen la possibilitat d’estar sempre connectats i tenir molta informació sempre a l’abast. Però si aquestes dades no es guarden correctament poden caure en males mans. És per això que Andorra Telecom ha fet una crida a les empreses andorranes perquè prenguin consciència sobre els riscos que comporta tenir informació a la xarxa. “Hem trobat que hi ha més de 100 empreses que tenen les seves dades privades publicades obertament a Internet”, ha avisat l’enginyer de seguretat i frau d’Andorra Telecom, David Julian. L’enginyer ha apuntat que és “molt perillós” que tantes empreses tinguin dades sensibles a la xarxa sense protegir. “Hi poden haver aspectes dels clients molt personals com targetes de crèdit”. En aquest sentit, ha indicat que hi ha gent al món que es dedica a extreure aquestes dades i a plantejar xantatges econòmics.

Per tal de solucionar aquest problema que pateix el país, Andorra Telecom proposa que cada empresa analitzi el seu estat, i si no és capaç d’assumir-ho que es posi en contacte amb l’empresa de telecomunicacions perquè els hi puguin explicar noves pràctiques per minimitzar el problema. En aquest gruix de 100 empreses, Julian ha indicat que afecta a tots els sectors. En l’anàlisi que s’ha realitzat per saber quin és l’estat de la xarxa andorrana, s’han trobat aspectes molt crítics que ja s’han comunicat a delictes tecnològics de la policia perquè aquests es poguessin posar contacte amb les persones afectades i solucionar el problema. Tot i això, Julian avisa que actualment Andorra no hi ha cap ens que pugui monitoritzar ni vetllar per la seguretat a la xarxa ni prendre accions sobre aquestes empreses que tenen les seves bases exposades a Internet. “Em consta que s’està treballant per aplicar-ho, però és difícil tirar-ho endavant”.

En aquest mateix sentit, el responsable de productes de seguretat d’Andorra Telecom, Jordi Celades, ha destacat que l’atac informàtic que va patir l’empresa ara fa un any “ja ha passat” però ha afirmat “que no es pot dir que estigui arreglat perquè cada dia hi ha atacs”. Amb l’objectiu d’enfortir la seguretat pròpia i també la de les més de 100 empreses amb un baix nivell de seguretat, la parapública ja ha tret al mercat productes per enfortir la seguretat i està treballant per presentar un nou set de productes orientat a empreses més petites. “La seguretat de les empreses andorranes no podem dir que sigui molt alt i hi ha molt camí per recórrer”, ha sentenciat.

Tot plegat s’ha indicat davant dels mitjans, després de celebrar-se el quart Fòrum d’Empresa d’Andorra Telecom, que enguany portava per títol ‘Transformació digital, reinventar-se o morir’, i que s’ha celebrat aquest dimarts al matí a l’Art Hotel. La primera conferència ha anat a càrrec del sènior manager de Deloitte, Andrés Martínez, i s’ha dedicat a l’experiència del client, incidint de manera específica amb el canvi de paradigma derivat de la digitalització. Després de la pausa pel cafè, ha estat el torn del responsable del desenvolupament empresarial de solucions innovadores per a les indústries de telecomunicacions i mitjans per Espanya i Llatinoamèrica d’Accenture, Marcelo Manta, que ha parlat sobre la transformació digital. Finalment, tres responsables de la seguretat, el frau i l’accés a Internet d’Andorra Telecom han tancat la jornada amb una conferència que ha girat al voltant de la ciberseguretat.

Els responsables del Fòrum d’Empresa s’han mostrat molt satisfets pel desenvolupament de la jornada. Un centenar i mig de persones han assistit a les diferents ponències que s’han succeït al llarg del matí i que han clos amb un dinar destinat a intercanviar punts de vista i aprofundir en els continguts del fòrum. “Ha estat l’edició que ha captat més assistència”, ha destacat el director de relació amb el client d’Andorra Telecom, Josep Vilana.