Quantcast

A falta d'una setmana s'han presentat vora 10.200 declaracions de l'IRPF

La campanya del 2016 de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que va iniciar-se el mes d'abril passat, està a punt d'arribar a la seva fi. Els ciutadans poden presentar les seves declaracions o validar la proposta de regularització fins aquest dilluns, 2 d'octubre, a les 23.59 hores. Segons les dades més recents, facilitades pel departament de Tributs i de Fronteres (de dilluns a primera hora del matí), 10.164 ciutadans ja han presentat la seva declaració, el que suposa 2.118 declaracions més que fa un any a la mateixa data. L'increment és del 26%, ha celebrat el cap d'àrea de Planificació Estratègica del departament de Tributs i Fronteres, Miquel Llongueras. Amb tot, des del departament es calcula que, a falta d'una setmana per tancar el termini, encara en falten al voltant de 3.500. És a dir, queda més d'una quarta part (25,8%) per entregar, mentre que s'han lliurat ja un 74,2%.

En línies generals es preveu un augment del total de declaracions respecte a la campanya de l'any passat, quan van ser 13.500. Un increment aproximat de l'”1,5%”, ha informat Llongueras. Parlem del període voluntari, ja que encara ara s'estan rebent declaracions de la campanya del 2015, les quals tenen un recàrrec d'entre el 2 i el 5%. És a dir, la xifra es pot incrementar els propers mesos.

Un dels aspectes positius ressaltats per Llongueras, pel que fa a aquesta segona campanya de l'IRPF a Andorra, és l'augment de les declaracions presentades en línia, mitjançant l'oficina virtual. De les 10.164 que ja han entrat, 3.334 són electròniques, el 28% del total. La crescuda en relació a fa un any és del 63%, mentre que la crescuda pel que a les presencials, a l'oficina de Tributs i Fronteres, és del 14% (representen el 72% del total).

Llongueras ha recordat que per fer la declaració en línia cal tenir un usuari i contrasenya del Mòdul d'identificació en línia (MIL), tot i que també està funcionant bé l'anomenat MIL temporal, que s'aconsegueix amb el telèfon mòbil, dura 72 hores i permet que sigui el gestor personal qui faci la declaració a l'obligat tributari.

En el que portem de campanya no s'han registrat cues importants a l'oficina de Tributs i Fronteres, i tot apunta que no es donaran les situacions de fa un any, pel que fa a aquests darrers dies fins el 2 d'octubre, ha confiat Llongueras. “S'han presentat 4.000 declaracions [també es conten les que són en línia] els darrers 25 dies, i no hi ha hagut grans cues”, ha assegurat. El personal no s'ha reforçat però s'han introduït millores per facilitar l'atenció a l'obligat tributari.

Millores en el sistema en línia

A la campanya anterior van sorgir nombroses queixes respecte al funcionament de l'oficina virtual. Hi havia problemes segons quin model d'ordinador o navegador s'utilitzava, aspectes que ja han quedat solucionats a aquesta campanya, ha assegurat Llongueras. En qualsevol cas, han sorgit de noves problemàtiques, que es començaran a treballar ja “a partir del 3 d'octubre”. “Hem de mirar de fer-ho més fàcil, de fer menys manuals perquè la gent no se'ls llegeix”, ha exposat Llongueras.