Quantcast

Recupera parcialment la consciència després de 15 anys en estat vegetatiu

Un home que portava 15 anys en estat vegetatiu ha recuperat parcialment la consciència després que l'equip mèdic, liderat pel Centre Nacional per a la Recerca Científica (CNRS) de França, li apliqués una tècnica de neuroestimulació experimental.

El cervell del pacient, en coma des de fa més d'una dècada com a conseqüència d'un accident de trànsit, romania totalment desconnectat de la realitat i la probabilitat que recuperés la consciència era pràcticament nul·la.

El afortunat fet va succeir quan els investigadors van estimular mitjançant electricitat el nervi vague del pacient. Després d'un mes aplicant-li les descàrregues, l'home de 35 anys d'edat, va començar a reaccionar positivament al tractament: era capaç de seguir objectes amb la mirada, i girar el cap quan algú li cridava. Si els metges s'apropava de manera sobtada al pacient, aquest obria els ulls de bat a bat, com si li haguessin donat un ensurt. Aquesta resposta reflecteix del seu cervell davant d'una estimulació abans era impensable.

L'equip de metge també va detectar un augment de la connectivitat entre diferents àrees del cervell, " la qual cosa demostra que s'ha conservat el que vam guanyar en el primer mes ", declara Angela Sirigu, investigadora del CNRS i directora de la investigació, tal com s'informa des La Vanguardia . Si hi ha possibilitats de millora més enllà de l'estat de mínima inconsciència, " és una cosa que haurem de fer recerca en l'any que ", afegeix Sirigu.

El nervi vague connecta el cervell amb altres òrgans com el cor, els pulmons i els intestins. " El nervi vague té moltes Connexioni es", explica Raúl Pelayo, neuròleg a l'Institut Guttmann que no ha participat en l'estudi. " I el sistema nerviós és una xarxa. Un estímul sobre un punt d'aquesta xarxa pot afectar molts nodes ", aclareix. Això explicaria com l'estimulació d'un sol nervi pot provocar canvis en les connexions de tot el cervell.

Aquesta tècnica d'estimulació s'ha fet servir amb malalts d'epilèpsia i depressió. Els investigadors planegen ara posar a prova el potencial terapèutic de la tècnica en un estudi col·laboratiu amb altres centres. " Són resultats molt sorprenents i estimulant es", valora Raúl Pelayo. " Cal tenir reserves: caldrà demostrar que no ha estat una casualitat, i això només es pot fer amb un nombre molt més gran de pacients ", afegeix. " No obstant això, el cas és prou significatiu com per afirmar que els autors van per bon camí ".

" La plasticitat i la capacitat de reparació del cervell encara són possibles fins i tot quan l'esperança sembla haver desaparegut ", remarca Angela Sirigu en declaracions a Cell Press, grup editorial que edita la revista Current Biology. " Aquest tractament pot donar als pacients mínimament conscients més oportunitats per comunicar-se amb el món exterior ".