Quantcast

El lectorat de català a Praga es reconverteix en el Centre Carlemany de Llengua Catalana

La directora general de Cultura, Montserrat Planelles, i la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Carolina de Praga, Mirjam Friedová, han signat aquest dilluns a la capital de la República Txeca el conveni mitjançant el qual el Lectorat de català en aquesta ciutat es reconverteix en el Centre Carlemany de Llengua Catalana, segons informa el Govern en un comunicat.

En les seves intervencions, tant la doctora Mirjam Friedová com Montserrat Planelles han coincidit a valorar els lligams acadèmics i culturals entre la República Txeca i Andorra. Per la seva part, el director de l'Institut d'Estudis Romànics, Petr Cermak, ha conclòs l’acte agraint als professionals que, des de l’any 1991, s’han implicat en la divulgació de la llengua catalana i la cultura d’Andorra a la ciutat de Praga.

Amb aquesta reconversió es garanteix la presència andorrana a Praga, dinamitzant la vida acadèmica en català i consolidant la tasca històrica feta a la capital de la República Txeca, a través del lectorat, durant els darrers 30 anys. Amb la signatura del conveni, també s'oficialitzen tres assignatures més perquè els estudiants rebin crèdits universitaris a partir d’aquest mes d’octubre. L’acord també estipula que la Universitat Carolina cedeix de manera permanent una aula per difondre el català i la resta d'assignatures vinculades al lectorat, i que s'adapten totes les assignatures, les històriques o les de nova creació, al nou pla acadèmic universitari.

La nova estructura compta amb el suport del govern txec i de la Universitat Carolina després de les converses mantingudes des del febrer de l'any passat, entre la direcció de l'Institut d'Estudis Romànics de la Universitat Carolina de Praga i els responsables del lectorat de català. Els organismes universitaris txecs han valorat de manera positiva la tasca realitzada per part del lectorat a favor de la llengua catalana i Andorra, recomanant la seva integració en un centre cultural i lingüístic més ampli.

L'oferta del lectorat, oberta a tothom i gratuïta, és àmplia i diversa i va des de cursos i formacions a temes relacionats amb la cultura o les certificacions acadèmiques, entre d’altres.