Quantcast

El Tribunal de Comptes reclama 5, 2 milions d'euros a Artur Mas pel 9N

El Tribunal de Comptes havia citat aquest dilluns l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, al costat dels exconsellers Joana Ortega, Irene Riagau i Francesc Homs, per comunicar-los la liquidació provisional amb les quantitats a què hauran de fer front pel desviament de cabals públics en la consulta secessionista del 9N. Tal com s'esperava, cap d'ells ha acudit en persona, perquè no tenien obligació de fer-ho, i en la seva representació han acudit els seus advocats amb poders.

La Justícia ha notificat així als lletrats les quantitats que reclama a cadascun dels antics càrrecs catalans que van dur a terme el repte secessionista el 2014 i per al qual van autoritzar despeses procedents de l'erari públic. Per Artur Mas, com a màxim responsable, fixa 5.251.948,17 euros de fiança. En segon lloc, apareix la de l'exconsellera Rigau, per la compra d'ordinadors portàtils, que arriba als 3.044.399,09 euros. Per darrere, Homs, 2.127.580,09 euros; i Ortega haurà de respondre amb 839.439,75 euros.

Amb la convocatòria d'aquest dilluns conclou la fase d'instrucció, ia partir d'avui, els afectats tindran 15 dies per presentar al·legacions i després hauran de dipositar la quantitat reclamada; en cas de no fer-ho, podrien patir l'embargament de les seves propietats, comptes bancaris i el seu patrimoni. La fiança, això sí, és "solidària" pel que si algun dels responsables no pot fer front a ella, els altres poden respondre per ell.

Al costat de Mas i els 3 antics exconsellers, la llista de citats es completava a més amb altres set càrrecs que van autoritzar les despeses en el referèndum del 9N: Lluís Bertran Saura, Josefina Valls Vila, Carolina Pardo Miquel, Jaume Domingo Planas, Ignasi Genovés Avellana, Jordi Serra català i Jordi Vilajoana Rovira.