Quantcast

Primera reunió de seguretat sobre l'1-O a ple compte enrere per al referèndum

El director de Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, Diego Pérez dels Cobos, serà l'encarregat de presidir aquesta reunió després que el Tribunal Superior de Catalunya li designés com "director tècnic".

l'objectiu de la trobada serà coordinar els diferents cossos de seguretat, Guàrdia Civial, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra per vetllar pel compliment de la legalitat i evitar la celebració del referèndum independentista previst per al diumenge que ve.

La reunió de seguretat, prevista per avui, arriba tan sols hores després que el president de la Generalitat hagi insistit que l'1 d'octubre Catalunya votarà i el resultat "es va a aplicar ". En declaracions a la Sexta, Carles Puigdemont ha subratllat les seves crítiques al Gobienro de Rajoy, per intervenir l'estat autonòmic "per la porta de darrere, vulnerant l'Constitució i no donant la cara".

D'altra banda, Puigdemont ha assegurat haver aportat certa quantitat de diners, per ajudar al seu predecessor, Artur Mas, a pagar la fiança que el Tribunal de Comptes li exigeix. Precisament avui, l'expresident català i diversos antics càrrecs del Govern estan citats a comparèixer al Tribunal de Comptes pel 9N. Tots ells estan citats perquè presentin les seves al·legacions abans de fixar una fiança, pel presumpte desviament de cabals públic per la consulta il·legal de 2014.

Mentrestant, i segons una enquesta que publica La Razón , més de la meitat dels catalans, el 56,5%, pensen participar si finalment se celebra el referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional. És més, el 45% i segons aquest sondeig, creuen que la consulta és Il·legal.

I sobre la consulta secessionista, Puigdemont ha publicat un nou tuit amb instruccions per localitzar el punt de votació d'aquells catalans que vulguin participar en el referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional .

Si encara no saps on has de votar l ' # 1oct qual & # 128.073; Ves al pas 1 de & # 128.073; Introdueix: https://t.co/NoJdxs0v6A a & # 128.073; Mira on has de votar pic.twitter.com/X3pbxsjY8Q

& mdash; Carles Puigdemont (@KRLS) 24 setembre 2017

Lluny de l'arena política, els empresaris catalans reiteren la seva preocupació per la situació creada a Catalunya. En declaracions a El Mundo, el president de Foment, la principal patronal catalana, Joaquin Gay de Montellà, planteja una solució per al manteniment de l'autonomia dins del Regne d'Espanya. Així proposa un nou Estatut que fos votat en referèndum, en una convocatòria dins de la legalitat, cap a 2019 i que recollís grans concessions de l'Estat: reconeixement d'identitat, pacte fiscal, més inversions de l'Estat i via lliure a que Catalunya tingui representació pròpia en organismes internacionals i competicions esportives.