Quantcast

Martí diu que el viatge a l'ONU ha estat 'més profitós que maí

Durant l’estada a Nova York, la comitiva, encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí, ha aconseguit establir 24 contactes bilaterals. La gran majoria d’aquests contactes han anat encaminats a aconseguir dos grans objectius. Per una banda la promoció de la candidatura andorrana per acollir la Cimera Iberoamericana la tardor del 2020. “La sensació que tinc és que la nostra proposta està vista amb molt bons ulls”, ha explicat a l'ANA el cap de Govern, Toni Martí. De fet, hi ha diversos països entre els quals destaca Portugal o Costa Rica, que ja han donat el seu suport explícit a la candidatura. “Era molt important explicar la nostra posició i el perquè de voler acollir aquesta cimera”. Per això, el cap de Govern ha assegurat que “el viatge a l’ONU ha estat més profitós que mai”.

El segon objectiu dels contactes realitzat durant la celebració de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Martí ha destacat la posada en contacte amb els països membres de l’Associació europea de lliure comerç (EFTA). Aquest secretariat analitza la implementació de les directives europees en aquells països tercers que volen establir algun tipus de relació amb la Unió Europea. “Realitzar política d’anticipació, perquè una cosa és l’acord d’associació i l’altra és la implementació de les polítiques europees i la EFTA té una experiència més que contrastada”, ha ressaltat el cap de Govern. Cal recordar que Noruega, amb Liechtenstein i Islàndia formen part de l’Espai econòmic europeu i conjuntament amb Suïssa formen el secretariat de l’EFTA. L’acord d’associació que està negociant Andorra amb la Unió Europea preveu un règim similar amb l’adoptat en aquests països.

Pel que fa al propi acord d’associació amb la UE, Martí ha assegurat que s’està seguint el calendari previst i que “és un no parar”. En aquesta mateixa línia, ha assegurat que continuen estant a favor de tirar endavant l’acord i també aquelles particularitats que es poden defensar “raonablement” perquè són legítimes de defensar. 

La lluita contra el canvi climàtic, prioritària 

Tal com va destacar durant el discurs davant de l’Assemblea de les Nacions Unides, Martí assegura que la lluita contra la contaminació i el canvi climàtic és prioritària pel Govern andorrà. En aquest sentit, el màxim dirigent ha tingut l’ocasió de trobar-se amb el president de la República francesa i copríncep, Emmanuel Macron, al qual li ha pogut traslladar el compromís total amb el Pacte Mundial pel Medi Ambient que ha proposat el president francès. “Ha llançat una gran idea perquè la implementació dels acords sigui més efectiva”, apunta Martí.

El pacte proposat per Macron busca harmonitzar tots els acords internacionals que protegeixen el medi ambient i consolidar aquesta protecció com un dret subjectiu. Busca, així, clarificar i reordenar les nombroses convencions internacionals signades al llarg de les últimes dècades en matèria mediambiental. Al ser preguntat per la posició dels EEUU, que ha decidit abandonar l’acord de París, Martí ha assegurat que la bona línia és la que defensa el president de la República francesa i la posició d’Andorra és “inequívoca”. També ha desitjat que tots els països “estiguessin alineats amb nosaltres”.