Quantcast

Martí demana "accions concretes" pel medi ambient i el canvi climàtic davant l'assemblea de les Nacions Unides

El cap de Govern, Toni Martí, ha dedicat bona part del discurs anual davant de l'Assemblea General de les Nacions Unides a demanar més unitat i accions concretes per lluitar contra el canvi climàtic i protegir el medi ambient. Així, considera que “cap país no pot lluitar contra el canvi climàtic ell tot sol”, i creu que s'ha de seguir defensant un multilateralisme inclusiu, amb solucions “equitatives i inclusives”. Considera que els acords globals com l'Agenda 2030 sobre desenvolupament sostenible o l'Acord de París sobre canvi climàtic han de ser “realment vinculants” per evitar que l'organització de les Nacions Unides “quedi paralitzada o inactiva davant dels grans reptes i les grans crisis dels nostres temps”. Pel que fa al canvi climàtic, Martí ha demanat que la seva lluita “no quedi només en bones paraules o en un catàleg de bones intencions que no es tradueixin en accions concretes”.

En aquest sentit, el cap de Govern ha demanat que tota l'acció global en matèria de medi ambient i canvi climàtic “es tradueixi en drets i obligacions concretes per als estats i per a les persones”, i ha donat a conèixer les accions que Andorra està impulsant, com el foment de la mobilitat elèctrica, les xarxes de calor, les energies renovables o l'elaboració d'una llei sobre la transició energètica.

Toni Martí també ha destacat que Andorra participarà en la propera edició de les Revisions Voluntàries dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, presentant el seu informe voluntari al juliol per avaluar el grau de compliment de l'Agenda 2030. També ha mostrat el seu suport a la iniciativa del president de la República francesa, Emmanuel Macron, d'impulsar un Pacte global pel medi ambient, que reculli i harmonitzi tots els acords implementats des del conveni marc sobre el canvi climàtic de Rio de Janeiro el 1992.

També en matèria social, Martí ha destacat que Andorra treballa per disposar d'una llei d'igualtat, que implementi accions transversals sobre inclusió i no discriminació; i ha reiterat els esforços fets per implementar l'educació per competències.

El cap de Govern també s'ha referit a la lluita contra el terrorisme, recordant els atemptats de Barcelona i Cambrils del mes passat, i celebrant la decisió de crear una Oficina de lluita contra el terrorisme amb un secretari general de les Nacions Unides adjunt al capdavant.

Toni Martí ha refermat el compromís d'Andorra amb les Nacions Unides, qualificant-lo de “clar i ferm”, i ha lloat que els seus quatre objectius -la pau, els drets humans, el desenvolupament i la sostenibilitat- continuin sent prioritaris.