Quantcast

Una cinquantena de persones descobreixen el museu de l'Electricitat

Aquest divendres ha finalitzat la programació de les Nits d'estiu que organitza FEDA amb una proposta que no s'havia fet mai fins ara: una visita teatralitzada al museu de l'Electricitat. Durant una estona, la cinquantena de persones que hi han assistit s'han traslladat als anys 30 del segle passat, quan va tenir lloc la concessió de Fhasa, l'acord entre la companyia Forces Hidroelèctriques d'Andorra SA i el Consell General i que va comportar la tan desitjada construcció de les vies de comunicació modernes al Principat. Tot i ser una representació teatral, però, la informació que s'ha donat en tot moment ha estat fidel a la història, amb l'objectiu que els assistents coneguessin el context en què es va produir la concessió.

Sempre dins un context de ficció, la visita ha començat amb la trobada de tres dones en un punt determinat del museu. Una d'elles, la Rosa, vinculada al projecte inicial de Fhasa, ha estat l'encarregada de reunir el públic assistent a l'espectacle, que representava que eren futurs inversors, i convèncer-los d'invertir diners en la construcció de salts d'aigua, que generarien l'electricitat suficient per a poder-la vendre i obtenir més diners per a la millora dels camins. Les altres dues dones, la Lluïsa i la Carmeta, representaven les esposes de dos treballadors de Fhasa, que patien les conseqüències i reivindicaven les seves queixes i inquietuds. Ja en una segona part, el protagonisme ha estat pels treballadors que van venir al país per fer aquestes obres.

Segons la guia del museu de l'Electricitat, Joana Teixeira, la visita teatralitzada “sorgeix amb la idea d'introduir el teatre al museu i oferir una proposta diferent al que s'havia fet fins ara”, allunyant-se de les clàssiques visites nocturnes, els concerts o els tallers científics. I vist l'èxit de públic, aplegant el màxim d'aforament que permet el museu, diu que no es descarta “repetir la visita els propers anys”.