Quantcast

Trobar pis a Barcelona: un exercici de paciència

La tornada a l'escola significa per a molta gent jove la volta a la universitat, a la feina … En definitiva, la tornada a la rutina. La veritat és que per a algunes persones es presenta com un dels períodes més durs de l'any: no tant per l'anomenada síndrome post-vacances, sinó perquè és l'època en la qual buscar un pis on viure es converteix en una tasca tediosa. En algunes metròpolis europees, trobar un lloc on viure és fins i tot més difícil que trobar una feina en època de crisi econòmica. En el cas d'Espanya, Madrid i Barcelona s'emporten la palma. De fet, trobar pisos a Barcelona per llogar entre particulars és una missió que requereix de temps, diners i sort.

el 2015, el preu mitjà del lloguer a Barcelona va superar els 700 euros mensuals, situant-se en els 735 euros, el que va significar un augment de 47 euros mensuals respecte a l'any anterior (el 2014). De fet, 2014 va ser l'any en què va començar a produir-se un canvi de tendència en el sector. Si bé el preu de l'habitatge de lloguer havia experimentat una baixada des de 2010, el mercat va començar a donar un gir de 180 graus al 2014.

Des de llavors, el descens de l'estoc de pisos disponibles per ser llogats, ha tingut com a conseqüència augments de més del 7% anual, la posada en marxa de clàusules abusives i la demanda de requisits, de vegades, discriminatoris.

el propietari de l'habitatge és ara qui té la possibilitat de decidir quines característiques ha de tenir el llogater, quin preu ha de pagar i quin candidat és el millor entre els interessats en llogar, cosa que fa uns anys no passava de manera tan explícita quan , segons els experts, hi havia molta oferta i la clau la tenia el mateix llogater.

Ara, és aquest el que ha de passar l'examen del propietari. Les parelles o les famílies tenen en general més possibilitats per llogar que les persones joves o solteres, a les que s'associa amb una estabilitat econòmica més reduïda que als primers. A més, la pujada en els preus impossibilita que moltes persones puguin emancipar-se i viure soles, havent de conformar-se amb compartir pis durant anys. Les nòmines són també un factor important, ja que aquelles persones amb salaris baixos o temporals tenen menys paperetes per a ser seleccionats.

Davant d'aquesta situació, les persones a la recerca d'un habitatge de lloguer es veuen immiscuïdes en una carrera en què competeixen contra altres, tant del seu mateix perfil com d'un perfil completament diferent . Un dels consells que recomanen els experts a l'hora de buscar pis és començar fent un sedàs per preu. S'aconsella que el preu del lloguer a pagar no superi més d'un terç dels ingressos, ja que superar aquest percentatge pot suposar un risc en el futur.

D'altra banda, trobar un pis a ciutats com Barcelona implica ser ràpid. Cada dia es pengen a la xarxa desenes d'ofertes; ser el primer a veure-les i concertar una cita amb el propietari augmentarà les possibilitats de trobar un pis. No obstant això, es recomana deixar aquestes presses de banda i ser caut a l'hora de signar un contracte. La paciència és, en definitiva, la millor de les companyies en aquestes situacions.