Quantcast

Avui comença el festival de la tardor

[email protected]

En principi, al mes d'octubre podrien començar a arribar les nevades de debò. Veurem què passa. I és que hem parlat amb un geòleg de la Seu d'Urgell, Albert Gràcia, que es dedica a això del temps, a més de tirar endavant altres projectes pirinencs i no és massa partidari de fer previsions a llarg termini “perquè te la jugues, pots fer un bon titular que després no serveixi per res”. I que potser, fins i tot, et fa quedar malament, això ho diem nosaltres.

Albert Gràcia és un apassionat de la meteorologia i el Pirineu. I precisament de la barreja d'aquestes dues passions, ens explica, neix el projecte MeteoPirineusCatalans amb la intenció d'apropar el món de la meteorologia del Pirineu a tot el públic, oferint diverses activitats programades, sessions i jornades formatives així com articles i estudis, i realitzant previsions del temps periòdiques pel Pirineu Català a través d'aquesta pàgina i les xarxes socials.

De la mà, doncs, d'aquest fan de la meteorologia pirinenca ens endinsem en la tardor pirinenca, també.

QUAN COMENÇA LA TARDOR?

“La tardor astronòmica comença enguany el 22 de setembre i finalitzarà el 21 de desembre, tot i que en termes meteorològics -puntualitza l'Albert-, ja fa dies que va començar. Per la gent que es dedica al seguiment del temps, la tardor comprèn els mesos de setembre, octubre i novembre”.

L'equinocci de tardor es produeix quan el sol travessa l'equador celeste passant de l'hemisferi nord al sud. En aquest moment a l'hemisferi nord, arriba la tardor!

COM SERÀ AQUESTA TARDOR?

Segons Gràcia, els models a llarg termini, tot i tenir una fiabilitat molt baixa, diuen que serà una miqueta més càlida de l'habitual i amb precipitacions normals per l'època.

El que diu però, el dia a dia, és que “de moment hem començat la tardor amb temperatures força més fredes i amb pluges al Pirineu”.

I AL PIRINEU?

Les característiques clàssiques de la tardor al Pirineu són bàsicament les següents:

precipitacions força abundants

alguns temporals de sud que solen donar registres importants de precipitacions

temperatures que, lògicament amb el pas dels mesos, esdevenen més fredes i fan que la neu vagi baixant de cotes a mesura que ens apropem a l'hivern

NO HI HA DUES TARDORS IGUALS!

Albert Gràcia fa notar que hi ha moltes diferències entre comarques, i fins i tot entre valls. Per exemple, en un petit racó del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici, la tardor és l'època més plujosa, així com a l'extrem sud del Prepirineu.

Pel que fa a les llevantades, acostumen a afectar el Pirineu oriental amb més força que a la resta del Pirineu, i les situacions de nord solen donar nevades al vessant nord del Pirineu, mentre a la resta del Pirineu pot fer fins i tot, un bon sol.

PER AIXÒ ÉS IMPORTANT…

Estar pendents de la situació del temps sempre, donat que un mateix dia pot fer diferents tipus de temps al Pirineu. “Per això sempre recomano a tothom, diu Albert Gràcia, seguir dia a dia la previsió a través de la web i xarxes socials de MeteoPirineusCatalans”.

I AL PRINCIPAT D'ANDORRA…

Atenent al butlletí climatològic de la tardor passada del servei de meteorologia de Govern, també va ser “lleugerament càlida arreu del país”, amb temperatures lleugerament més altes de les que són normals en aquesta època. El mes més plujós va ser el de novembre.

I aquesta tardor, què ens espera? Chi lo sà comme sarà?

QUÈ PODEM FER A LA TARDOR A ANDORRA?

Doncs un munt de coses. Us en proposem algunes:

Fins a finals d'octubre, és un temps ideal per a visitar les valls del Comapedrosa, al terme de la Massana. Es tracta d'una de les postals naturals més belles durant la tardor.

Itinerari

S'accedeix des Arinsal i tot i que el recorregut fins a arribar al bec és llarg i pendent, d'unes cinc hores, resulta molt interessant i molt més curt i fàcil l'itinerari traçat en la part inferior de la muntanya, el que criden la porta al parc natural del Comapedrosa. Es tracta d'un circuit interpretatiu que transcorre entre senders envoltats de natura, boscos frondosos i un rierol d'aigua fresca i pura. Finalitza amb una cascada espectacular del riu Pollós i una zona de repòs, habilitada amb una font d'aigua, barbacoa i unes taules i bancs de pedra.

Circuit interpretatiu
És precisament en aquest itinerari on millor es poden observar els canvis de color en la vegetació quan es acostar ca la tardor. I és que a les cotes més altes predomina la praderia mentre que és a la zona traçada per l'itinerari, al pis montà, on abunden els roures, bedolls, àlbers i servals, a més d'avets i, per suposat, pi negre i vermell, que és el més estès per tot el Principat. El circuit interpretatiu es troba situat fora del límit del parc però es va dissenyar perquè és, a més d'interessant, bell i accessible, un bon compendi de la vegetació que es troba dispersa per to- do parc. Es calcula que hi ha a les valls del Comapedrosa unes 300 espècies de líquens.

Pel que fa a la fauna, s'han identificat un centenar d'espècies d'aus, algunes d'elles en perill d'extinció, 33 de mamífers i en menor quantitat rèptils, amfibis i peixos. El patrimoni cultural està lligat a l'explotació agropecuària tradicional i es troben en diferents zones bordes, cabanes, fonts i murs de pedra. Per als més aventurers, els que s'atreveixin a ascendir cap al pic, de prop de 3.000 metres d'altitud, convé saber que hi ha un dels molts refugis que Andorra té dispersos per les seves muntanyes i que té el qualificatiu de refugi guardat.

Molt a prop del refugi es troba el llac de les Truites. A uns 2.200 metres d'altitud s'arriba a una zona molt interessant, el Collet Comapedrosa, on apareix clarament diferenciat l'estadi alpí del subalpí, amb destacada presència de marisc mes i meandres del riu Comapedrosa. Més amunt apareix un dels llacs més bells del parc natural, l'estany Negre, molt encaixat a la muntanya. A més es pot veure una bonica cascada que descendeix del llac. El parc natural del Comapedrosa té al voltant de 1.500 hectàrees, es pot arribar fins al capdamunt, a 2.942 metres, i des d'allà és d'on s'obté la panoràmica més espectacular, sobre territori d'Andorra, de França i d'Espanya.

Canvis sobtats
Abans que les primeres neus facin acte de presència és ideal explorar aquest i altres valls d'Andorra, de gran bellesa i riquesa natural com ho són també el de Sorteny, el d'Incles i naturalment, el del Madriu, declarat patrimoni natural de la humanitat per la Unesco.

De tota manera, ja sabeu. Sempre cal tenir en compte i preveure que són dates en què comencen a produir-se canvis sobtats de temperatures i per tant convé portar sempre roba còmoda i d'abric per evitar imprevistos.