Quantcast

Ubach reafirma el compromís d'Andorra per reforçar el rol de la Cort Penal Internacional

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reafirmat el compromís d'Andorra amb el reforçament de la Cort Penal Internacional (CPI), reiterant el suport a l'entrada en vigor de les Esmenes de Kampal a l'Estatut de Roma, que permetran a la Cort Penal Internacional actuar d'ofici en casos de crim d'agressió que violin de forma clara la Carta de les Nacions Unides.

Ubach ha participat aquest dijous en l'esmorzar de la xarxa informal de ministres d'Afers Exteriors a favor de la CPI organitzat per la seva homòloga de Liechtenstein. En aquest marc, Ubach ha aprofitat per insistir en la necessitat de l'entrada en vigor d'aquestes esmenes que obriran la porta a què la Cort Penal Internacional pugui actuar en aquells supòsits més greus sense necessitat de ser activada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Andorra ha donat suport, al llarg dels últims anys, al procés de signatura i entrada en vigor de les esmenes, que suposen un clar reforçament de la jurisdicció i l'efectivitat de la CPI. La iniciativa, promoguda per la diplomàcia de Liechtenstein, suposa un enfortiment clar dels mecanismes multilaterals, en la línia del que ha estat la trajectòria d'Andorra en l'àmbit internacional.

D'altra banda, els ministres d'Exteriors d'Andorra i Malta han celebrat la imminent entrada en vigor del Conveni de Doble Imposició entre els dos països, així com de les bones relacions que tradicionalment han mantingut els dos petits Estats. La ministra Maria Ubach s'ha trobat aquest dijous amb el ministre d'Afers Exteriors i Promoció comercial de Malta, Carmelo Abela, a la seu de les Nacions Unides en el marc de la celebració de la 72a Assemblea General.

Abelo ha mostrat el seu interès per l'estat de les negociacions d'Andorra per l'acord d'associació amb la UE. Ubach ha expressat al seu homòleg que Andorra ja està preveient el treball d'implementació del cabal comunitari. Ambdós ministres han acordat compartir sinergies i experiències; d'aquesta manera, Malta acollirà en els pròxims mesos una delegació tècnica andorrana que observarà com aquest país treballa en la transposició del marc jurídic dels estats membres amb la Unió Europea.

Per un altre costat, la ministra Maria Ubach ha pogut explicar al ministre pel Canvi Climàtic i el Medi Ambient dels Emirats Àrabs Units, Thani Al Zeyoudi, que Andorra està ultimant els tràmits per concloure l'adhesió a l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA), organisme internacional que té la seva seu a Abu Dabi. Ubach ha reiterat al ministre d'aquest país que les polítiques mediambientals són una prioritat pel Govern d'Andorra.