Quantcast

El Govern pretén reduir l'impacte dels gasos HFC's generats pels sistemes de climatització i refrigeració

L'efecte hivernacle i el canvi climàtic són una de les problemàtiques més importants actualment. És per això que el Govern té la intenció de retirar, en els propers anys, els sistemes de climatització i de refrigeració més vells i contaminants, aquells que funcionan amb gasos HFC's. La idea de l'executiu, tal com marca també el Conveni de Viena al qual Andorra es va adherir el 2010, és protegir la capa d'ozó contra els gasos contaminants i que provoquen l'efecte hivernacle.

Així ho ha explicat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rosell, en el marc de la jornada tècnica titulada 'Alternatives als gasos HFC's en el sistemes de climatització i de refrigeració'. La cita s'ha celebrat aquest dijous a la tarda a la sala d'actes de MoraBanc, i ha servit per explicar als professionals del sector els futurs canvis normatius que s'aplicaran en els propers anys. També ha servit per donar a conèixer les noves tecnologies i els nous gasos que es troben al mercat, en substitució dels més vells i contaminants que s'estan utilitzant actualment. La jornada s'ha celebrat també en commemoració al dia internacional de la preservació de la capa d'Ozó.

“La tecnologia actual ens permet tenir nous equips menys contaminants”, ha ressaltat Rosell minuts abans de començar la jornada. El mateix Rossell també ha explicat que la idea és prohibir la utilització dels gasos més contaminants i més vells, i que entrin en funcionament altres tipus de gasos com el C02 o l'amoníac, “que tenen altres conseqüències però a nivell de medi ambient són menys corrosius”. El director general ha apuntat que la normativa andorrana actualment ja prohibeix els gasos CFC.

Durant la jornada s'han realitzat un total de quatre ponències on s'han abordat, principalment, qüestions relacionades amb els equips de climatització i de refrigeració, i els gasos que s'utilitzen. Així doncs, s'han exposat temes referents a les reglamentacions i normes actuals de referència europees i nacionals sobre gasos refrigerants, així com les perspectives de futur. També s'ha abordat l'evolució dels refrigerants per climatització i per refrigeració.