Quantcast

"Els clubs d'amics no són garantia d'èxit"

Sostenen moltes persones que la clau per triomfar no només en el món del futbol, ??sinó en qualsevol altre àmbit de l'esport en equip, és confeccionar un grup que tingui la unitat i el compromís com a principals valors i que sàpiguen aparcar les seves diferències de ego a un costat.

Molts equips esportius han sabut marcar una època en l'esport basant-se en aquest model. Vegeu per exemple els Lakers de Phil Jackson amb Bryant i O'Neal, els Bulls de Jordan, Pipen i companyia; el Reial Madrid de la vuitena i novena Champions, el Barça de Guardiola, el Milan d'Ancelotti, en motociclisme Rossi i Lorenzo … i un llarg etcètera. Tots aquests equips podrien servir de mirall per a un PSG que ja comença a patir en carn viva el problema dels egos al vestidor.

El passat diumenge vam assistir al que pot ser una posada de llarg aquesta temporada d' la major concentració d'arrogància en el macroprojecte liderat per Unai Emery. El tècnic basc té davant seu un repte majúscul per capejar aquest temporal inesperat d'una banda, ja que sorgeix al començament de temporada, i normal en un equip que ha concentrat al pròxim millor jugador del món – sempre que sàpiga alternar la vida professional amb la personal – als seus amics brasilers més propers, ia una futura promesa francesa del futbol.

Cavani va ser la víctima més immediata de les conseqüències sofertes per aquest club d'amics que han format els jugadors brasilers a París. Primer, va haver de suportar com Dani Alves, amb tota la cara del món, li prengués l'esfèric per llançar una falta i cedir a Neymar, que minuts després, li va recriminar llançar un penal que al propi uruguaià li pertanyia. La gota que va fer vessar el got va ser una presumpta baralla entre el paulista i l'internacional uruguaià de camí als vestidors que Thiago Silva va haver de parar, segons L'Equipe.

El PSG és un clar exemple que el futbol real no és el futbol de la Play Station, en el qual amb centenars de milions d'euros fitxes als teus jugadors favorits i ganes tots els partits que jugues. Els clubs d'amics a la vida real no demostren ser garantia d'èxit a llarg termini. Com a molt, un any pot arribar a funcionar, però amb baralles contínues entre jugadors l'objectiu és veure qui pot ser millor sembla complicat per no dir impossible.

Assumir el lideratge, igual que determinar qui llança una falta o un penal, pot ser el gran problema d'un PSG al qual se li pot venir a baix el millor transatlàntic mai construït en la seva història. Per evitar això, Neymar té l'avantatge de comptar amb els seus compatriotes en l'equip, cosa que no disposa el davanter uruguaià. En el cas que les coses vagin a pitjor, Nasser apostarà pel brasiler i farà fora Cavani. No serà molt difícil per al xeic apostar per la seva estrella quan pot substituir el seu actual nou per un altre millor.

Cada dia que passa, al meu parer, considero que la decisió del Barça de vendre a un jugador com Neymar no va poder ser més encertada, tot i que no invertir bé els diners en jugadors per formar un equip fet i dret. Haver mantingut Neymar a l'equip hagués provocat més problemes d'ego i apatia al vestidor barcelonista, a més de tenir content el jugador a base de fitxar amics seus que no tenen nivell per jugar en un club gran com el culer.