Quantcast

Detingut a Lleida un pakistanès per autoadoctrinament jihadista

Agents del Servei Informació de la Guàrdia Civil han detingut avui, a Lleida, a AZ, de 25 anys, pakistanès resident a Espanya, per autoadoctrinament jihadista. Aquesta operació s'ha realitzat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció, número 1, i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

El detingut formava part d'un grup d'individus, tots ells de nacionalitat pakistanesa, que va ser parcialment desmantellat el 30 juny 2016, en el marc de l'operació Farina, amb la detenció, també a Lleida, de tres germans. En aquesta operació, van confiscar diversos suports informàtics amb abundant contingut jihadista. De l'anàlisi d'aquest material informàtic confiscat, la Guàrdia Civil va establir una clara relació entre AZ, amb els germans detinguts, actualment a la presó per mandat del Jutjat Central d'Instrucció, número 1, de l'Audiència Nacional.

Tots ells conformaven un únic grup, d'ideologia extremadament radical, amb la clara intenció de difondre l'ideari jihadista, principalment a través de xarxes socials.

En concret, AZ consumia i difonia, a través dels seus perfils a la xarxa social Facebook, missatges jihadistes centrats en la justificació i la crida explícit a la jihad armada, la inducció al martiri, lloances a grups terroristes i els seus líders així com abundant material propagandístic distribuït per les productores mediàtiques d'aquests grups terroristes. També apareixen entre aquests productes de naturalesa radical, alguns de contingut antisemita.

En les últimes setmanes, els investigadors van poder constatar que el seu nivell de radicalització no havia disminuït, mostrant un important retraïment social i descuidant les seves obligacions laborals per dedicar-se gairebé exclusivament a la pràctica rigorista dels preceptes religiosos i al consum de material radical.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista ( NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 200 terroristes jihadistes a operacions realitzades a Espanya ia l'exterior ia un total de 245 des de principis de 2015.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa STOP radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900.822.06.