Quantcast

La reunió de Martí amb Grynspan marca l'inici d'una setmana clau perquè Andorra aculli la Cimera Iberoamericana 2020

La reunió que ha mantingut aquest dilluns el cap de Govern, Toni Martí, amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, dona el tret de sortida a una setmana que serà decisiva per afermar la candidatura andorrana a acollir la Cimera Iberoamericana la tardor del 2020. Coincidint amb l’Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra aquesta setmana a Nova York, Martí i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es reuniran durant els propers dies amb bona part dels seus homòlegs iberoamericans per impulsar la candidatura d’Andorra. “Andorra en sortirà molt beneficiada des d'un punt de vista internacional”, ha manifestat Martí. De la seva banda, Rebeca Grynspan ha afirmat que el Principat “ha estat un soci fidel de l'espai iberoamericà, és un país molt estimat perquè volem que hi sigui representada tota la península Ibèrica, entre altres motius per la diversitat lingüística que hi aporta”.

Durant la trobada, que ha tingut lloc a la seu de la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides, s’han abordat qüestions rellevants per a l’organització d’una Cimera Iberoamericana per part d’Andorra: des de la possibilitat de compartir amb altres països la celebració de determinades reunions sectorials, fins a la definició de la temàtica de la cimera que, en paraules de Martí, es vol fer de manera “oberta, consensuada i multilateral”.

En efecte, el cap de Govern ha reiterat a Grynspan la voluntat d’Andorra de celebrar una cimera oberta a d’altres països, que podrien acollir reunions sectorials, com també Andorra va organitzar la reunió sectorial de ministres d’Educació quan Colòmbia era el país amfitrió de la cimera de l’any passat. De la mateixa manera, Martí vol aprofitar els contactes que ell i la ministra d’Afers Exteriors mantindran en els propers dies, per començar a treballar en la definició d’una temàtica per a la possible Cimera del 2020 que convingui al major nombre possible de països iberoamericans i que s’adeqüi a les qüestions i interessos que Andorra ha promogut al llarg dels últims anys en els diversos fòrums multilaterals en els quals participa.

En aquest sentit, l’acció multilateral d’Andorra s’ha centrat -en els darrers anys- en qüestions com l’educació, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, les noves tecnologies i -més recentment- en el desenvolupament social i econòmic, coincidint amb la participació d’Andorra com a membre al Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.

En els propers dies, Martí i Ubach mantindran trobades amb diversos caps d’Estat i de Govern i ministres d’Afers Exteriors de països membres de la Comunitat Iberoamericana per tal de continuar sumant suports a la candidatura andorrana. Una candidatura que, si tot va com es preveu, s’hauria d’acabar de confirmar durant la celebració de la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua (Guatemala) la tardor del 2018.