Quantcast

AM.- Medi Ambient inicia una campanya perquè els conductors apaguin els motors dels vehicles quan estiguin aturats

Són molts els vehicles que s’aturen durant uns minuts amb els motors encesos. Per evitar els efectes contaminants que aquest gest té i conscienciar els conductors dels beneficis que suposa apagar el motor quan s’està aturat, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha engegat una campanya sota el nom ‘Aire net, motor apagat’, a través de la qual vol aconseguir “millorar la qualitat de l’aire” i alhora reduir el soroll.

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha destacat que una de les preocupacions del ministeri és precisament la contaminació que es deriva del fet que molts conductors, tant professionals com no, facin aturades sense apagar el motor. Amb la campanya, que s’emmarca en la Setmana europea de la mobilitat sostenible i segura, es vol conscienciar els ciutadans que no aturant el motor “viciem l’aire que respirem”. Així, amb l’edició de mil díptics que es distribuiran a través dels comuns (concretament dels agents de circulació) es vol incidir en els beneficis que comporta apagar el cotxe quan no se circula: a banda de millorar la qualitat de l’aire i reduir el soroll també hi ha un impacte beneficiós per a la salut i s’estalvia “combustible i diners”; a més es contribueix a mitigar el canvi climàtic, ja que, tal com recull la campanya, per cada litre de carburant que s’estalvia es deixa d’emetre a l’atmosfera entre 2,2 i 2,5 quilograms de CO2.

Així, aprofitant la tasca dels agents de circulació, es vol conscienciar els conductors abans que hagin de ser sancionats, ja que el Codi de la circulació recull aquesta obligació d’apagar el motor.

De manera paral·lela, es publica a la web de Medi Ambient ‘La qualitat de l’aire a Andorra’ un recull de les dades sobre aquest aspecte durant els darrers deu anys. En aquest sentit, Rossell ha reiterat la millora constant que ha experimentat la qualitat de l’aire des del 2006, tal com s’ha anat informant en els balanços anuals. Així, ha reiterat que durant el 2016 va ser bona o excel·lent durant un 92% del temps. Malgrat aquests resultats, Rossell ha manifestat que “això no vol dir que no es treballi en la millora” i ha recordat alguns projectes que estan en marxa com la bicicleta elèctrica. De fet, ha afegit que l’estratègia de medi atmosfèric, que es vol que es pugui aprovar abans de finals d’any, planteja noves accions amb una visió “més àmplia”, precisament tenint en compte l’experiència d’aquests darrers deu anys.