Quantcast

El Govern intervé avui els comptes de Catalunya en ple compte enrere per al referèndum

L'ultimàtum de 48 hores donat pel Consell de Ministres a les autoritats catalanes, davant la seva rebel·lió per retre comptes, venç aquest dilluns. El que suposarà, de facto, que l'Estat passi a controlar el sistema de finançament de Catalunya, excepte en els pagaments relacionats amb els serveis socials.

La intervenció de l'administració catalana suposa un nou contraatac del govern espanyol que, dijous passat, i en ple compte enrere per al referèndum il·legal anunciat per a l'1 d'octubre, la Conselleria d' Economia va remetre una carta a Hisenda comunicant la seva decisió unilateral que deixaria de remetre els informes setmanals sobre les seves despeses a l'executiu central, i que només ho faria de forma mensual, per considerar que es tracta d'un “control polític”.

Aquest diumenge, en una entrevista a TV3, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha anunciat que el Govern presentarà un “recurs amb efectes suspensoris” per recórrer la decisió del Govern de Mariano Rajoy. El també conseller d'Economia ha denunciat que la intervenció anunciada per Hisenda va més enllà de la suspensió de l'estat d'autonomia que recull l'article 155 de la Constitució i suposa -ha dit- “un atac a drets socials fonamentals” perquè bloqueja els pressupostos de la Generalitat.

El “mecanisme innovador de control de pagaments” que va anunciar Cristóbal Montoro, per evitar que ni un cèntim públic financi la consulta il·legal, suposa que el Ministeri d'Hisenda assumirà el pagament directe de les nòmines dels funcionaris catalans o les subvencions, entre d'altres qüestions; i al mateix temps, concedeix un termini de 48 hores, fins aquest dilluns, perquè el president, Carles Puigdemont, remeti un pla de retallada de despeses del pressupost autonòmic, sense “tocar” les partides referides a serveis essencials ni funcionaris, i amb què compleixi l'objectiu de dèficit.