Quantcast

Ultimàtum de 48 hores del Govern a la Generalitat

El Consell de Ministres ha donat avui un pas important en la lluita contra el desafiament independentista català a només uns dies per a la celebració del referèndum del primer de octubre prohibit pel Tribunal Constitucional, i només unes hores després que arrenqués oficialment la campanya electoral.

A la reunió, el Govern ha aprovat una bateria de mesures. Entre elles, que Hisenda controli directament els pagaments del sistema de finançament a Catalunya. És a dir, l'Executiu assumeix directament la gestió econòmica en aquesta comunitat.

Segons ha dit Cristobal Montoro, l'Estat “substitueix la Comunitat Autònoma en els pagaments essencials. Els que afecten els funcionaris, educació, sanitat i serveis socials”.

Les factures aniran directament al registre de factures d'Hisenda ia continuació es pagarà directament al proveïdor. A més, es requereix al president Carles Puigdemont perquè en 48 hores comuniqui un acord de no disponibilitat del seu Pressupost.

“És un control dels pagaments durant el temps que duri aquesta situació d'excepcionalitat que marquen els dirigents de la Generalitat”, ha exposat el ministre sobre el termini en què es mantindrà aquesta mesura.

La decisió, estudiada pel Govern des de fa mesos, arriba després que el ministeri d'Hisenda hagi rebut una carta en què s'informa que la Generalitat no seguirà enviant els informes setmanals sobre les seves despeses, tal com havia exigit el Govern central a les autoritats catalanes.

El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de l'Executiu de Puigdemont de suspendre aquesta obligació mentre es resol el fons recurs interposat per la Generalitat. La Sala del Contenciós-Administratiu de l'Alt Tribunal considera que no hi ha motius per adoptar la mesura cautelar de suspensió.

Méndez de Vigo assegura que el Govern no descarta l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després de la intervenció, de facto, dels comptes de la Generalitat.