Quantcast

La casa Rossell mostra com vivia una de les famílies benestants d'Andorra en el passat

Una fotografia de Maria Lluïsa Riba Cassany dona la benvinguda als visitants a la planta baixa de la casa Rossell d'Ordino. La darrera descendent de la família Rossell, situada de perfil en la captura fotogràfica, mira cap a la reconstrucció de l'arbre genealògic dels seus avantpassats. Sota dels seus peus la clau de la casa simula l'obertura de les portes als curiosos. Amb aquesta càlida rebuda es trobaran aquells visitants que a partir d'aquest divendres visitin l'exposició 'La casa Rossell: una mirada interior'.  

La mostra, que estarà oberta fins el 16 de setembre de l'any que ve, permet veure als visitants com vivia una família benestant andorrana en el passat. Al llarg de l'exhibició es presenten un centenar d'objectes i de mobiliari de la família de diferents característiques (mobiliari, joies, objectes quotidians, amulets, etc.), datats del segle XVII fins al segle XX. Entre els objectes destaquen vestits i ventalls molt valuosos o també amulets o escapularis, molt concorreguts en èpoques passades per combatre els mals esperits i la mortalitat infantil.

L'exposició està dividida en un total de cinc escenografies diferents. Un altre element molt important, i que explica l'elevada posició social de la família, és el recull documental i bibliogràfic. En total hi ha més de 5.000 arxius, com per exemple el llibre de censals, documentació de càrrecs públics o llibres tan rellevants com 'Idilis i cants mistichs', que Jacint Verdeguer va regalar a la família Rossell quan s'hi va allotjar durant el seu viatge. “És una exposició que convida a fer una mirada general a l'interior de la casa Rossell i de la família, diferents escenografies ens ensenyen els diversos àmbits d'aquest família benestant: el poder polític i social o el poder econòmic i l'art d'aparentar”, ha explicat Berna Garrallà, cap de l'àrea de béns mobles de patrimoni cultural.

D'aquesta manera, i per primera vegada, una petita part del gran patrimoni de la família Rossell veu la llum. Cal recordar que el 17 de març de 1995, la batllia va donar la possessió del cabal hereditari que compon l'herència de la família Rossell al Govern, ja que Maria Lluïsa Riba va morir sense descendència ni va fer cap testament. “Ho guardava tot, i ara aquests objectes ens parlen de moltes facetes de la societat de cada moment de la història que van viure”, ha explicat Garrallà.

L'exposició s'ha inaugurat en el marc de les Jornades europees del patrimoni, que se celebren arreu d'Europa des de fa 34 anys. Andorra ja fa 23 edicions que també ho festeja. A més d'ocupar la planta baixa de la casa, l'exposició també tindrà una part a l'edifici administratiu del Govern, que s'inaugurarà properament. Aquest espai retrà homenatge a un dels personatges més il·lustres d'aquesta casa: Antoni Fiter i Rossell, redactor del Manual Digest. També cal destacar que amb motiu de les jornades aquest dissabte, de les 16 a les 19 hores, també s'oferirà un concert de l'ONCA Bàsic (Quartet per l'Art) a l'era gran de la casa Rossell.