Quantcast

Pintat proposa ser “observador actiu” en el pacte d'Estat per Europa

El debat d'orientació política d'aquest dijous l'ha centrat l'anunci de Josep Pintat de voler implicar-se com a observador actiu en el pacte d'Estat per la Unió Europea i les crítiques a la gestió del Govern per part del Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés.

D'una banda, Pere López ha acusat el Govern de “trivialitzar la política social”, lamentant que aquest dimecres el cap de Govern no fes cap menció al problema de les pensions, tot assegurant que només arriben, de mitjana, als 600 euros, una xifra que el cap de Govern ha qualificat de falsa, matisant que les persones que han cotitzat més de 35 anys cobren una mitjana de 1.200 euros. A més, López també ha criticat que, de les 43 propostes de resolució que s'han aprovat en les dues legislatures, només se n'hagin tirat endavant 11, i que no s'aportin mesures per resoldre el problema dels lloguers, així com que se suprimís el departament d'Habitatge.

El representant d'SDP, Víctor Naudi, també ha lamentat “la buidor” del pas de Toni Martí pel Govern, amb “promeses i projectes recurrents”, remarcant aspectes com la falta de seguretat jurídica i la “pèrdua de sobirania davant la intromissió espanyola”, o el fet que la inversió estrangera no hagi donat els seus fruits, una qüestió que també ha posat èmfasi la consellera independent Sílvia Bonet. Bonet també considera que hi ha moltes mancances en matèria de reforma sanitària, i ha reclamat que s'expliqui en quin punt es troba el projecte de l'edifici El Núvol, sense obtenir resposta. La consellera també ha mostrat la seva disposició a treballar en positiu, un fet que han agraït des de DA.

Per la seva part, el president del grup liberal, Josep Pintat, ha fet una intervenció molt centrada en aspectes econòmics, ressaltant la necessitat de diversificar l'economia i mantenir la pressió fiscal. Tot i criticar que en les negociacions per l'acord d'associació amb la UE s'hagi renunciat a mantenir inalterable l'acord duaner, ha donat un pas en l'acostament de posicionaments oferint-se a col·laborar més estretament amb el Govern com a observador actiu en el pacte d'Estat. Aquesta proposta ha estat celebrada tant pel president del grup parlamentari demòcrata com pel cap de Govern, que considera que és una “gran notícia, no per al Govern sinó per a Andorra”, i s'ha mostrat disposat a escoltar-lo des del primer moment i a donar-li totes les facilitats per fer possible aquesta col·laboració.

Les competències i transferències, a l'espera de la valoració de Ld'A

Una de les qüestions que també ha sortit en les intervencions de totes les formacions polítiques és la reforma de les competències i les transferències, i l'informe que assenyala possibles inconstitucionalitats. Pere López ha destacat que no entén el “suport incondicional” dels liberals, ja que considera que “no hi han participat”, i ho ha qualificat d'idil·li polític entre liberals i demòcrates, un concepte que ha estat rebatut per Ladislau Baró, que li ha contestat que es tracta d'una manera diferent d'enfocar les relacions per establir ponts, mentre que, en canvi, considera que “la genètica de la socialdemocràcia és estar sempre emprenyat amb el govern de torn, excepte quan hi van ser ells”. A més, el líder demòcrata li ha demanat a López que si això és un idil·li, com qualificaria la “tirada de trastos” de Rosa Gili als liberals durant l'estiu.

De fet, tant Baró com el cap de Govern han agraït les intervencions “pausades i constructives” de Bonet i Pintat, i han criticat el to de crispació de López -en qüestions internes de país- i de Naudi en qüestions tant nacionals com internacionals.

Víctor Naudi també ha qualificat les lleis de competències i transferències com un “retrocés i una bufetada a la Constitució”, mentre que Pintat ha evitat posicionar-se fins que el seu partit no hagi avaluat l'informe del catedràtic. Al seu torn, Toni Martí ha reiterat que disposa d'informes que assenyalen clarament que els textos són constitucionals, i ha acusat Naudi i López de no criticar en el seu moment que els textos no complien la Carta Magna. Baró també ha recordat que a vegades les lleis tenen encaixos constitucionals discutibles ja que admeten moltes interpretacions, i ha demanat ser prudents amb la qüestió i no fer-la servir de “bumerang polític”.