Quantcast

Una vintena de refugiats podrien arribar a Andorra l'any vinent

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que el projecte de llei aprovat aquesta setmana aporta una solució temporal a l'acollida de refugiats, i que el Govern es compromet, en un període màxim de dos anys, a desenvolupar la futura llei sobre el dret d'asil i a signar el Conveni de Ginebra sobre l'estatut dels refugiats.

Així, la vintena de persones que Andorra ja va anunciar que es comprometria a acollir, a més dels seus familiars, disposaran d'una nova modalitat de permís de residència o de residència i treball d'una durada de dos anys, després dels quals podran prorrogar sis mesos o bé acollir-se al dret d'asil que ja s'haurà regulat. Les persones que vulguin venir a Andorra hauran de disposar de passaport, document de viatge reconegut internacionalment o expedit per la Creu Roja Internacional. Un cop al país, Immigració els farà un reconeixement mèdic i els proporcionarà tractament oportú, i el Govern vetllarà perquè tinguin accés als serveis bàsics i puguin accedir al món laboral. En cas que no puguin treballar, se'ls garantirà allotjament i manutenció, així com l'accés a la sanitat, serveis socials i l'educació a través de les ajudes socials que ja existeixen al país.

El que encara s'ha de concretar mitjançant el protocol d'entesa són els detalls de com arribaran els refugiats a Andorra. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat que s'està negociant amb França i Espanya per tal que actuïn de països de trànsit, de manera que puguin emetre un visat humanitari que els doni accés a l'espai Schengen, que es faria a través d'un corredor humanitari per garantir la seguretat i la legalitat del procés.

La comunitat de Sant Egidi serà l'encarregada de cercar als camps de refugiats les persones interessades en venir al Principat i també donaran suport en la seva acollida i integració. Ubach ha indicat que encara no s'han establert els criteris per fer la selecció, i que tampoc s'ha limitat per nacionalitats. De fet, el projecte de llei preveu que anualment el Govern estableixi el nombre de persones que pot acollir, i alhora que es determini el perfil adequat, donant prioritat a les persones en situació de vulnerabilitat.

A més de comptar amb l'experiència d'aquesta comunitat, un cop a Andorra, cada refugiat haurà de tenir un representant com a persona de referència que vetllarà pels seus drets i en farà un seguiment. Espot ha indicat que estan oberts a qualsevol persona voluntària o del teixit associatiu del país que vulgui prendre aquest rol, i que tots ells rebran una formació.

Per últim, a diferència de les legislacions en altres països i a causa de les reduïdes dimensions d'Andorra, la llei permetrà que els refugiats puguin sortir del territori, tot i que s'haurà de treballar amb França i Espanya de quina manera es permet aquesta mobilitat.

l Govern ajudarà els refugiats a accedir
al mercat laboral i, en cas que no puguin treballar, es farà càrrec del
seu allotjament i manutenció, i els garantirà l'accés a la sanitat i a
l'educació. A diferència d'altres països, la legislació andorrana
permetrà que aquests refugiats tinguin llibertat per sortir del
territori.