Quantcast

Viure i estudiar una carrera a Barcelona o Madrid suposa un desemborsament de més de 6.000 euros a l'any

Estudiar una carrera universitària suposa un important desemborsament per a pares i alumnes. No obstant això, el cost no és el mateix a tot arreu. Un estudi del cercador immobiliari Mitula Group determina que Barcelona, ??Madrid i Palma són les tres ciutats espanyoles on resulta més car viure i estudiar, amb una despesa total al voltant dels 6.000 euros anuals en els tres casos. Xifres, sens dubte, no aptes per a totes les economies familiars.

Així, Madrid es perfila com la ciutat més cara de les analitzades per viure i estudiar. Un pis compartit a la capital espanyola (per exemple, de 4 habitacions) té un cost per alumne i any de 4.915 euros (491 mensuals). A això caldria sumar-li la matrícula universitària amb els preus de la Comunitat de Madrid, la segona autonomia més cara després de Catalunya. Tenint en compte que les despeses de matriculació ascendeixen a 1.638 euros de mitjana, el cost total de viure i estudiar a la ciutat és de 6. 553 euros per curs sense comptar despeses (llum, electricitat …) ni els costos derivats de la vida diària (transport, llibres …).

Una cosa semblant passa a Barcelona. Un pis de 4 habitacions a la ciutat comtal costa, segons dades de Mitula, 4.367 euros per curs, als quals caldria sumar els 2.011 euros del cost de la matrícula a Catalunya, la comunitat més cara per estudiar, segons l'informe de CCOO . En total, 6.378 euros per curs només en habitatge i matricula universitària.

Palma és la tercera ciutat més cara de les analitzades. Viure en un pis compartit a la capital balear costa 4.217 euros per curs (421,7 per mes), mentre que les matricules suposen 1.075 euros de mitjana cada any acadèmic. La suma de tots dos conceptes se situa en 5.292 euros per alumne i curs, una xifra que no inclou el cost de la vida diària i que se situa molt per sobre de les que es paguen en altres ciutats de tradició universitària, com Múrcia o Granada.

Granada i Múrcia, les més econòmiques

la capital granadina és, de fet, la més econòmica de les que conformen l'estudi. Un pis de 4 habitacions a Granada costa, de mitjana, 1.940 euros, si a això li sumem la matrícula (757 euros), el cost total ascendeix a 2.695 euros, una xifra per curs que suposa menys de la meitat del que es paga a Madrid o Barcelona.

També Múrcia és una bona alternativa per als que busquen una ciutat universitària relativament econòmica, ja que viure i estudiar a la capital murciana té un cost per curs de 2.699 euros. En aquest cas, el preu d'un pis de quatre habitacions és de 1.765 euros per alumne i curs i la matrícula es queda en 934 euros de mitjana.

Opcions intermèdies són Salamanca, amb 3.210 euros entre pis i matricula , o València, on l'allotjament i les despeses d'universitat suposen 3.333 euros per alumne i curs.

Xifres encara elevades que poden compensar-se gràcies a les beques i altres ajudes per a estudiants, almenys pel que fa al cost de la matrícula, ja que pel que fa a l'habitatge resulta inevitable cenyir-se als preus de mercat.