Quantcast

Fins a sis anys de presó si una novatada es t'acaba escapant de les mans

Tot i que és una tradició amb menys força que fa una dècada, la veritat és que col·legis majors, residències i, fins i tot, les mateixes universitats, segueixen tenint les famoses novatades entre les seves tradicions per donar la benvinguda als "nous estudiants", provocant situacions humiliants i en ocasions perilloses, que poden afectar la dignitat i integritat física o sexual dels qui les pateixen: rentar-se les dents amb l'escombreta del WC, passar per un passadís humà on els criden i els llancen ous i farina (o fins i tot substàncies perilloses com sosa càustica), simular un atracament (com va passar a Badajoz el 2015), i així un llarg etcètera de situacions que, des Legálitas, identifiquem per posar el límit entre la broma i el delicte.

des del punt de vista legal, hem de saber que tant el agressor com l'espectador poden patir conseqüències legals per aquestes conductes i per la Difusió n de les mateixes a través d'internet. D'altra banda, la víctima pot defensar denunciant aquests fets i obtenir, a més, un rescabalament econòmic que li compensi pels danys soferts.

Delictes que poden cometre "novateando"

Les amenaces es produeixen quan s'exerceix pressió sobre la víctima, amenaçant-lo amb causar algun tipus de mal. Perquè aquest tipus d'amenaces sigui rellevant a efectes penals, es requereix que de forma real la víctima s'arribi a creure la mateixa. En aquests supòsits l'article 169 i següents del nostre Codi Penal castiga amb pena de presó o multa a la persona que cometi aquest tipus de fets, depenent del tipus d'amenaça la imposició d'una pena o una altra.

A part d'amenaces és freqüent que de la mateixa manera s'exerceixin coaccions sobre la víctima, aquestes són sancionades amb pena de presó de 6 mesos a tres anys o multa de 12 a 24 mesos en l'article 172 i següents del Codi Penal segons la coacció exercida o el mitjà utilitzat. Imaginem un alumne que entra nou en un col·legi major, els companys
decideixen gastar-li una novatada i com a broma li tanquen en una habitació nu.

Mentre està tancat en aquesta habitació algú grava l'escena i la puja a YouTube, entre les imatges es pot apreciar com algú li colpeja amb un pal a la víctima al mateix temps que l'obliga a realitzar una altra sèrie d'actes obscens mentre li profereix nombrosos insults.

Si examinem amb detall aquests fets a primera vista ens trobem amb un delicte contra la llibertat de l'article 163 del Codi Penal que castiga amb pena de presó de 4 a 6 anys al particular que detingui o tanqui a un altre privi de la seva llibertat, de la mateixa manera es comet un delicte de vexacions o contra la integritat moral de l'article 173 del mateix Codi a l'infringirle un tracte degradant o vexatori sancionat amb pena de presó de fins a dos anys. Com, a més, mentre comentin aquestes accions, li injurien de manera greu i amb publicitat incorrerien en un delicte d'injúries de l'article 205 del Codi Penal castigat amb pena de multa de 6 a 14 mesos.

Si a conseqüència dels cops li causen alguna lesió l'article 147 del Codi Penal sanciona amb pena de presó de 3 mesos a 3 anys o multa de 6 a 12 mesos que menoscabare la integritat corporal o la salut física o mental, sempre que la lesió requereixi per a la seva sanitat tractament mèdic o quirúrgic, castigant amb pena de multa el maltractament d'obra o el
colpejar a algú sense causar-li lesió.

En el nostre exemple, a més, l'escena es puja a YouTube incorrent seus autors en un delicte contra la intimitat de l'article 197 del Codi Penal castigat amb pena de presó de dos a cinc anys i multa i, si, per filar encara més prim, causin algun tipus de dany a l'habitació propietat d'un tercer o en algun els estris, estarien incorregut endo en un delicte de danys que, si la seva quantia és superior a 400 euros, es sancionaria amb pena de multa de 6 a 24 mesos i, si fos inferior a aquest import, es tramitaria com un delicte lleu de danys intencionats.

el novell també pot ser condemnat

d'altra banda, el propi novell podria arribar a ser condemnat si en el transcurs de la novatada, seguint instruccions dels veterans comet algun delicte. A tall d'exemple, si li ordenen simular un atracament, atacar a altres persones, fer mal a una propietat privada … en aquests casos, podria ser castigat en concepte d'autor pels fets comesos si bé, es podria arribar a apreciar alguna de les atenuants que regula l'article 21 del Codi Penal.

Els testimonis també

Els coneixedors que una altra persona està en perill tenen el deure de socórrer . No fer-ho suposa un delicte d'omissió del deure de socors de l'article 450 del Codi Penal. En aquest sentit, abans de promoure, participar o presenciar una novatada, serà recomanable pensar en tot el que, legalment, hi ha darrere d'elles.