Quantcast

El Rei: La Constitució prevaldrà davant dels que trenquen la convivència

En la seva primera intervenció pública des que el Parlament de Catalunya aprovés la llei del referèndum, i l Rei Felip VI ha garantit que la Constitució "prevaldrà sobre qualsevol fallida de la convivència en democràcia" i que "els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats "enfront de" qui se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària ".

El cap de l'Estat ha començat així al discurs amb què ha clausurat a la catedral de Conca , acompanyat per donya Letizia, la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016.

Mentrestant, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha insistit que Espanya és una democràcia i, per tant, la llei es compleix.

Espanya és una democràcia. Li llei es compleix | dins vídeo pic.twitter.com/UuWYT2Z62z

& mdash; Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) 13 setembre 2017

Mariano Rajoy ha fet aquestes declaracions en finalitzar la primera sessió de control a l'Executiu després el període de vacances.

El desafiament independentista a Catalunya, el polèmic referèndum i la reforma de la Constitució han centrat bona part de les preguntes que l'oposició ha realitzat a Mariano Rajoy.

Entre ells el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha emplaçat el Govern a "actualitzar" la Carta Magna, cosa a la qual Rajoy ha respost assegurant que "no és el moment, el que toca ara és donar la batalla per defensar-la davant dels que volen liquidar ".

El portaveu de en comú podem, Xavier Domènech, ha anunciat que el seu grup sol·licitarà la compareixença urgent del president del Govern perquè expliqui la seva posició davant la crisi sobiranista a Catalunya.

Qüestions econòmiques

l'economia i l'ocupació també ha centrat aquesta primera sessió de control a l'Executiu, on la portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés, Margarita Robles, ha preguntat a Rajoy sobre les mesures que estudia el Govern per donar solució als aturats de llarga durada de més de 55 anys.

Rajoy s'ha referit a la necessitat que Govern i les comunitats autònomes aconsegueixin un acord que permeti prorrogar el Programa Prepara, de manera extraordinària, per donar cobertura a aquests aturats.

Tot això, ha afegit, "mantenint la política econòmica del Govern, que ha funcionat i ha permès recuperar més de 2 milions de llocs de treball i fer-ho en totes les Autonomies, sectors, col·lectius i grups d'edat".

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat Rajoy de mentir perquè tant ell, com altres membres del Govern, van assegurar en diverses ocasions que "el rescat bancari no li costaria ni un euro als contribuents i ara sembla que es donen per perduts 40.000 milions ".

El president de l'Executiu ha dit que Espanya recuperarà part dels diners destinats al rescat del sistema financer amb la privatització de" el que encara és banca nacionalitzada ", i amb les vendes que faci el Sareb (Societat de gestió d'actius de la reestructuració bancària).