Quantcast

Rajoy: “La prioritat és defensar la Constitució”

El Govern s'ha sotmès a la primera sessió de control a l'Executiu després del període de vacances. El repte independentista a Catalunya, el polèmic referèndum i la reforma de la Constitució han centrat bona part de les preguntes que l'oposició ha realitzat a Mariano Rajoy.

Entre ells el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha emplaçat el Govern a “actualitzar” la Carta Magna, cosa a la qual Rajoy ha respost assegurant que “no és el moment, el que toca ara és donar la batalla per defensar-la davant dels que volen liquidar”.

El portaveu d'En comú podem, Xavier Domènech, ha anunciat que el seu grup demanarà la compareixença urgent del president del Govern perquè expliqui la seva posició davant la crisi sobiranista a Catalunya.

Qüestions econòmiques

L'economia i l'ocupació també ha centrat aquesta primera sessió de control a l'Executiu, on la portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés, Margarita Robles, ha preguntat a Rajoy sobre les mesures que estudia el Govern per donar solució als aturats de llarga durada de més de 55 anys.

Rajoy es s'ha referit a la necessitat que Govern i les comunitats autònomes aconsegueixin un acord que permeti prorrogar el Programa Prepara, de manera extraordinària, per donar cobertura a aquests aturats.

Tot això, ha afegit, “mantenint la política econòmica del Govern, que ha funcionat i ha permès recuperar més de 2 milions de llocs de treball i fer-ho en totes les Autonomies, sectors, col·lectius i grups d'edat “.

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat Rajoy de mentir perquè tant ell, com altres membres del Govern, van assegurar en diverses ocasions que “el rescat bancari no li costaria ni un euro als contribuents i ara sembla que es donen per perduts 40.000 milions”.

El president l'Executiu ha dit que Espanya recuperarà part dels diners destinats al rescat del sistema financer amb la privatització de “el que encara és banca nacionalitzada”, i amb les vendes que faci el Sareb (Societat de gestió d'actius de la reestructuració bancària).