Quantcast

«La llei qualificada de transferències no compleix amb la finalitat marcada per la Constitució»

El document, encarregat pel Comú de Sant Julià, inclou altres frases lapidàries contràries als projectes legislatius que estan apunt de veure la llum. Diu: «certes transferències sembla que, més que enfortir les competències comunals, busquin afavorir aquells comuns que segueixin amb major fidelitat les polítiques econòmiques predeterminades pel Govern».

O: «És un tipus d'inconstitucionalitat directa ja que aquesta tipologia de transferències no tenen com a finalitat assegurar la capacitat econòmica dels comuns». O també: «La voluntat del Consell General no pot contradir la voluntat dels comuns en els àmbits de l'exercici de les seves competències constitucionalment reconegudes».

En relació a un dels punts que ja van ser polèmics durant el redactat de la nova llei de competències, Aparicio es mostra molt critic en el que anomena «efecte d'expropiació directe» que se li atorga al Govern sobre els béns dels comuns per a la execució de projectes d'interès nacional, que amb l'aprovació de la llei passaran a ser cessions gratuïtes.

Les reaccions a l'informe no s'han fet esperar

El Govern està enfurismat contra el cònsol lauredià Josep Vila pel fet que, segons fonts properes a l'executiu, l'única voluntat de demanar un informe era buscar vies d'aigua per poder atacar-lo.

Segons publica el Diari d'Andorra, el gabinet liderat per Martí està especialment preocupat pels dubtes que pot generar l'informe sobre els Liberals, que havien mostrat el seu compromís en donar suport a les dues lleis. Si els consellers liberals es fan enrera, les lleis no veurien llum verda, i una de les reformes estrella de la legislatura demócrata acabaría en fracàs, just a les portes del debat d'Orientació Política, previst per demà.

El PS i SDP, de la seva banda, ja han considerat que, vistos els dubtes constitucionals que aixeca la reforma, el Govern l'hauria de frenar.