Quantcast

“El millor futbol, amb els millors equips i futbolistes”

Tot just 24 hores perquè soni de nou la música que tant adoren els amants del futbol. La seixantena tercera edició de la Champions League ve carregada amb un munt de novetats i d'absències sonades. Els dos millors equips d'Anglaterra per antonomàsia, el Manchester United, de la mà de José Mourinho i el Liverpool amb Jurgen Klopp, i el Chelsea, estan de nou en l'aparador en una edició en què faltaran equips característics dels últims anys com l'Arsenal, Bayer Leverkusen, o Ajax.

Si per alguna cosa es caracteritzarà aquesta Lliga de Campions 2017-18 serà per la major quantitat d'equips aspirants al trofeu en relació amb la qualitat de les plantilles. El futbol espanyol, de la mà del Reial Madrid principalment per ser l'equip que ha guanyat tres de quatre possibles, dues d'elles consecutives; però també del Barcelona, ??l'Atlètic de Simeone i del Sevilla, part com a principal enemic a batre després de tants anys acaparant el cim del futbol europeu.

Aquests són motius per exposar que els nostres equips estan un pas per davant d'equips d'altres lligues potents, encara que això no vol dir ni molt menys que els nostres s'hagin relaxar i pensar que amb els equips que han format durant aquest estiu els donarà de sobres per guanyar. El estratosfèric projecte del PSG amb Mbappé i Neymar com a principals estrelles serà una amenaça a tenir en compte per als principals favorits si aconsegueix compaginar perfectament la Champions amb el seu camí a la Ligue 1. Els parisencs no saben el que és disputar unes semifinals i molt menys una final de Champions, i tenen plantilla suficient per alçar el títol si els futbolistes no pequen d'ego i tenen la mentalitat guanyadora per davant.

Des de les illes britàniques treu el cap també un altre projecte amb diners àrab que porta molts anys en l'elit del futbol europeu però que no ha acabat de fer el salt. És el cas del Manchester City, que fa més de sis anys disputant Champions League i el més lluny que ha arribat ha estat a les semifinals. Amb Pep Guardiola, no van passar de vuitens l'any passat, però disposa dels millors jugadors del continent i amb molts jugadors joves i amb projecció per fer un paper molt interessant de la mà del tècnic català.

Tampoc podem oblidar-nos del vigent campió de la Premier League, el Chelsea. Un equip al qual es trobava a faltar en aquesta competició i que amb Antonio Conte com a tècnic ha emergit i s'ha convertit en l'equip a batre a Anglaterra. L'italià ha prescindit de Costa, però suma a Alvaro Morata, a Bakayoko ja Drinkwater juntament amb els Kanté, Marcos Alonso, Moses, Hazard, Willian, Pere. La defensa de cinc amb Courtois sota pals formen un mur infranquejable per a molts rivals.

I com dèiem anteriorment, tornen els dos clàssics del futbol anglès. El Manchester United es presenta amb un equip renovat ia l'altura de les circumstàncies amb José Mourinho. Matic, Lukaku i Lindelof són les novetats. Els red devils compten amb De Gea com assegurança de vida a la porteria i tenen fins i tot a Ibrahimovic, Pogba, Mkhitaryan, Mata i jugadors de futur com Rashford.

Per la seva banda, el Liverpool és a priori, el rival menys potent dels cinc anglesos, encara que té armes necessàries per donar alguna que altra sorpresa. Sadio Mané, Wijnaldum, Salah, Oxlade, Can i Coutinho són els principals futbolistes de l'equip de Klopp, al qual li falla tenir una defensa de garanties i un centre del camp de major nivell.

A més, el gran ogre alemany, anomenat Bayern de Munic. Des de la marxa de Heynckess no ha tornat a coronar-se com campió i malgrat comptar amb futbolistes de quirats ha anat a menys. Vidal, Lewandowski, Thiago, Müller, Alaba, Neuer en porteria, i ara James Rodriguez. Un equip al qual qualsevol entrenador li encantaria dirigir. Ancelotti per segona vegada serà l'encarregat de gestionar la nau muniquesa, manca d'esperit competitiu i de sort en aquestes últimes edicions.

El model de competició, a debat?

Aquesta és la Champions que se'ns presenta. L'emoció i l'espectacle no estaran absents en la competició més prestigiosa del món. Qualsevol decisió que es cometi es pagarà molt car en un format que, per desgràcia, segueix premiant la sort i l'especulació abans que la superioritat futbolística. Sens dubte, aquest aspecte hauria de canviar com més aviat millor i fomentar que els equips competeixen per igual en les eliminatòries. Una cosa que pot ser objecte de debat de cara a mig i llarg termini.

La pregunta és, ¿interessaria a la UEFA i als equips més forts replantejar el format i canviar el model, fent aquesta competició més atractiva per a l'espectador?