Quantcast

El pes de les motxilles pot causar lesions a les espatlles als nens: 6 Consells bàsics

El mes de setembre és el mes de la “tornada a l'escola”, una època en la qual sovint es reobre el debat sobre l'excés de pes que els escolars porten a les motxilles. I és que, segons afirmen diferents experts, podria resultar perjudicial per a la salut, especialment per les espatlles i l'esquena. Evidentment, hi té molt a veure el tipus de motxilla que utilitzin, la càrrega de la mateixa i la collocació i la postura del nen.

Segons afirmen els experts, a les motxilles infantils no s'ha de portar un pes excessiu perquè això pot suposar una causa de dolor a la regió cervical i a la zona dels trapezis dels nens.

Llibres, carpetes, llibretes, estoigs i un ampli repertori de material escolar conformen un equipatge diari que entre viatges d'anada i tornada pot suposar una càrrega excessiva per als escolars: “el pes total que transportin els nens no hauria d'excedir el 10% del pes corporal, ja que les espatlles no estan dissenyats per suportar una càrrega més gran, de manera que si els sobrecarreguem es produirà tensió muscular i possibles lesions”, assenyala el Dr. Antuña, que afegeix: “amb freqüència es veuen dolors cervicals, lumbars i, ocasionalment, contractures en els trapezis que poden afectar la vida dels estudiants”.

En cas de detectar dolor a l'esquena o en les espatlles, rascades o adormiment en els braços, es recomana consultar amb un especialista per detectar possibles lesions: “encara que no són els casos més freqüents, si el dolor persisteix més enllà d'una setmana, s'irradia pels braços i té una intensitat moderada, es recomana consultar amb un especialista”.

Consells per triar una motxilla adequada i prevenir lesions
A l'hora de prevenir possibles lesions, és recomanable tenir en compte una sèrie de pautes:

1. Es recomana una motxilla resistent i de doble distribució, és a dir, que es pugui carregar sobre les dues espatlles, de manera que el pes quedi equilibrat.
2. Cal tenir en compte la mida de la motxilla. Ha de ser proporcional a l'esquena i alçada del nen.
3. L'ideal és que tingui corretges a la cintura i corretges amples a les espatlles per distribuir la càrrega.
4. Una alternativa és utilitzar les motxilles de rodes, que eviten la càrrega a les espatlles i a la columna.
5. En qualsevol cas, cal no excedir-se amb el pes, ja sigui en una motxilla de penjar o en una motxilla tipus carret.
6. Finalment, es recomana fomentar l'activitat física entre els nens per a l'enfortiment de l'esquena. La musculatura dels nens és feble i no està preparada per aguantar molta càrrega.