Quantcast

Educació destina durant l'estiu 2,3 milions d'euros al manteniment i millora de les escoles

El Govern ha incrementat enguany la partida destinada als treballs de millora que es fan durant l'estiu a les escoles. Tal com ha explicat a l'ANA el director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, si habitualment s'inverteix al voltant d'un milió d'euros -sense comptar les ampliacions o construccions de nous centres- enguany la partida ascendeix als 2,3 milions. Aquesta xifra correspon als treballs duts a terme mitjançant contractació externa, sense comptar les obres de manteniment que s'han fet amb personal intern de l'administració en les 50 escoles repartides en 27 centres. Les intervencions a càrrec del Govern es fan en tots els edificis dels tres sistemes educatius, exceptuant el Lycée i els centres congregacionals, llevat d'una part de l'edifici del col·legi Sagrada Família.

Els treballs, que com cada any s'han planificat amb mesos d'antelació per aconseguir que es puguin fer durant les vacances d'estiu, s'han centrat en millorar la seguretat, renovar alguns elements i en implementar mesures d'eficiència energètica. Així, tal com assegura Riera, es tracta d'una feina de planificació que es fa durant tot l'any per tal que quan comenci el curs escolar, que donarà el tret de sortida aquest mateix dilluns, tots els centres estiguin totalment operatius i amb les obres acabades.

El director de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals, Marc Jover, explica que cada any es fa una planificació consensuada amb els directors dels centres per dur a terme les intervencions de seguretat o d'eficiència energètica proposades pel Govern i també les peticions de millora dels propis centres, que a vegades s'han de dur a terme en diversos estius.

L'escola on s'han dut a terme les obres més ambicioses és la del Pedral d'Encamp, on s'ha millorat l'eficiència energètica de l'edifici amb l'aïllament de totes les façanes i el canvi de tota la fusteria. El cost dels treballs ha ascendit a un milió d'euros. D'aquesta manera, sense comptar els edificis de nova construcció, ja hi ha quatre centres escolars (dos a Encamp, un al Pas de la Casa i un a la Massana) que compten amb millores energètiques globals que permetran reduir a la meitat el consum de gasoli, i dos escoles més que han substituït aquesta energia per biomassa.

A banda, també cal remarcar que durant aquest estiu a Escaldes-Engordany s'ha construït un pati cobert a l'escola de Fiter i Rossell i s'han unit el pati descobert i el cobert de l'escola francesa de la Peletera. A Sant Julià de Lòria s'han renovat i repintat alguns tancaments dels patis, s'ha canviat el paviment del menjador i s'ha millorat la rampa d'accés a l'escola francesa. En d'altres centres també s'han fet millores en els tancaments dels patis, així com intervencions en sanitaris, paviments, cuines o impermeabilització de llosats.

Pel que fa a grans obres, Marc Jover, ha indicat que actualment no hi ha previsió de noves construccions perquè tots els centres tenen recorregut per créixer i perquè des de l'any passat ja no hi ha cap alumne en mòduls prefabricats. Així, amb l'evolució demogràfica actual, en un termini de 10 anys no es preveu que cap escola gestionada directament pel Govern arribi al màxim de la seva capacitat.