Quantcast

Tornada a l'escola: Els menjars escolars suspenen en verdures i fruites de temporada

L'estudi també constata que els menors que mengen a casa tenen més problemes de pes (el 47,6%) que els que mengen a l'escola (el 43%).

«Actualment ha millorat molt l'oferta alimentària en l'entorn escolar», explica Alicia Aguilar, directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC, sobretot des que l'OMS i els governs han començat a vetllar per la nutrició escolar. A Catalunya hi ha el Programa de revisió de programacions de menús escolars a Catalunya (PReME), que avalua els menús dels centres docents que ho sol·licitin.

En l'àmbit estatal, s'ha elaborat un document que constitueix una eina de consulta per al personal que gestiona el servei del menjador escolar (directors, consells escolars, empreses de serveis d'àpats, etc.) en els centres educatius. Amb tot això es persegueix un doble propòsit: promoure el consum d'aliments i begudes considerats saludables per la seva riquesa nutricional i tractar de limitar el consum excessiu de determinats nutrients, per evitar que se superin les ingestes diàries recomanades, que solen ser entre 1.400 i 1.900 calories en nens i 2.500 en adolescents, explica Aguilar.

Menús variats i equilibrats, però escassos de fruites i verdures

Diversos estudis constaten que la majoria de els menjadors escolars compleixen amb els mínims referents a llegums, peix i menjars precuinats i amb les recomanacions de carn i productes carnis. No obstant això -alertan els experts-, alguns d'ells no compleixen amb el mínim pel que fa a fruites i verdures o no proporcionen la informació dels menús a les famílies de forma adequada.

Segons ' l'alimentació saludable a l'etapa escolar ', l'estructura tipus del menjar del migdia és un primer plat de farinacis i / o llegums i / o verdures, un segon plat d'aliment proteic (carn, peix, ous i llegums) amb una guarnició de verdures i / o farinacis i pa, i de postres fruita fresca del temps; per beure, aigua i, per cuinar i amanir, oli d'oliva. Un bon exemple són macarrons saltats amb verdures i gratinats amb formatge, seguits d'un filet de llenguado amb tomàquet al forn, i talls de taronja per acabar; tot això acompanyat de pa i aigua.

A l'hora de programar els menús escolars, els nutricionistes recomanen:

– Que comprenguin un mínim de quatre setmanes , adaptades a la temporada corresponent.

– que s'inclogui la data i que la informació que es lliura a les famílies sigui comprensible.

– que la quantitat de les racions s'adapti a l'edat i la fam dels nens.

– que l'aigua estigui sempre present en tots els àpats i que sigui de fàcil accés per als nens en tota l'escola.

– que s'utilitzi sempre oli d'oliva, tant per amanir com per cuinar.

– Que s'utilitzi sal iodada i de manera moderada.

– Que hi hagi l'opció d'acompanyar els àpats amb pa .

– que es redueixi la presència d'aliments precuinats.

– que es compti amb productes de temporada, ja que tenen més nutrients.

– que es incorporin productes de proximitat, perquè són més sostenibles.

Per a garantir seu èxit, el nutricionista i professor col·laborador dels Estudis de Ciències de la Salut Àlex Vidal constata la importància que els menús escolars siguin dissenyats per nutricionistes i que, si l'escola no pot comptar amb un servei propi de cuina, sempre pot contractar una servei de càtering supervisat per un professional.

Adquirir bons hàbits alimentaris des de petits

per a la professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Anna Bach, el procés d'adquisició d'hàbits alimentaris està estretament lligat al desenvolupament de la persona i de la seva salut. I els nens es troben en una etapa idònia per aprendre'ls, «mitjançant una educació alimentària que impliqui necessàriament a l'entorn familiar i l'escolar». L'objectiu -afegeix- és promoure una alimentació variada, equilibrada i saludable en l'adquisició progressiva d'hàbits vinculats al procés alimentari que contribueixin a la prevenció de trastorns com el sobrepès i l'obesitat, entre d'altres. «L'alimentació mediterrània compleix amb escreix aquests condicionants», conclou l'experta en nutrició.