Quantcast

Irma es converteix en huracà de categoria 5 "extremadament perillós"

Després de la incertesa d'aquests últims dies, l'huracà Irma ha anat aclarint dubtes durant les últimes hores i finalment mantindrà una trajectòria més al sud del que inicialment pronosticat per gairebé tots els models numèrics.

Irma és un potent i perillós huracà categoria 5 que arrossega vents constants de 210 km / h amb una pressió atmosfèrica en el seu centre de 943 mil·libars. De moment manté el seu rumb cap a les illes del Carib.

Probabilitat d'impacte sobre terra ferma a l'oest i nord-oest

El seu primer impacte sobre terra ferma podria ser avui, dimarts, a l'extrem nord de les Antilles Menors. Anguilla, Antigua i Barbuda, Sant Cristòfol i Neus i les illes Verges, seran algunes de les zones de major impacte, encara que tot apunta que l'ull d'Irma podria passar just al nord de la regió.

la predicció de la trajectòria d'Irma pot anar variant, tot i que cada vegada sembla més clar que entre dimecres i dissabte es desplaçarà cap a l'oest-nord-oest no gaire lluny de la costa de nord de Puerto Rico, República Dominicana, Haití i Cuba. També afectarà les Illes Turks i Caicos, les Bahames i posteriorment, ja cara a dissabte a la nit, s'espera que arribi a algun punt de la península de Florida.

Cal tenir en compte que és un huracà de grans dimensions i que el seu radi d'acció s'estén centenars de quilòmetres a la rodona. Tot i que els vents no són tan intensos en l'extra radi de la tempesta, lluny del seu ull és capaç de generar intenses pluges, tempestes, tornados i fort onatge.

Condicions propícies perquè l'huracà s'intensifiqui

d'altra banda, les condicions d'atmosfera i oceà són propícies perquè Irma pugui intensificar més enllà de la seva categoria, nova abans d 'acostar-se a les costes de Florida aquest cap de setmana . Escassa cizalladura de vent i temperatures d'aigua per sobre dels 28ºC, són ingredients bàsics perquè l'huracà es faci més fort.

Si les prediccions no canvien molt d'aquí a dissabte, Irma afectarà de ple al extrem sud de Florida on es troben ciutats de bona mida com Miami i Orlando. També hi ha la possibilitat que la seva trajectòria d'un gir al nord abans d'arribar al sud de Florida i es desplaci cap al nord de l'estat i les Carolines.

També hi ha models de predicció que porten a Irma rumb a l'extrem occidental de Cuba, per després canalitzar cap a la costa oest de Florida, encara que aquesta ruta sembla menys probable.

Més enllà de dijous, caldrà anar actualitzant aquesta fina línia sobre el mapa per la qual està previst que es desplaci el segon gran huracà de la temporada després de Harvey. De tocar terra com categoria 4 en algun punt d'Estats Units, i això és bastant probable, aquesta seria la primera vegada des que hi ha registres històrics que dos huracans categoria 4 arriben al país nord-americà en un mateix any.