Quantcast

Teddy Bautista, processat per desviar fons de la SGAE

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha tancat aquest dilluns la investigació sobre el frau en la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i ha proposat jutjar al seu expresident Eduardo Teddy Baptista per un desviament de fons de l'organisme de més de vint milions d'euros.

El procés, que va ser obert en 2010, s'ha tancat amb la conclusió que Baptista va assignar a l'empresa Microgénesis desenes de milions d'euros de la SGAE per al desenvolupament de solucions tecnològiques, el que va causar "perjudicis i pèrdues constants" a l'organització.

Microgénesis, empresa fonamental en el procés, era dirigida per José Luis Rodríguez Neri, director també de la Societat Digital d'Autors i Editors o SDAE, filial de la SGAE a la qual es li van desviar més de 57 milions d'euros entre 2001 i 2011.

Així, la resolució del judici implica Baptista, Rodriguez Neri i nou persones més, les quals carreguen amb els delictes de associació il·lícita o organització criminal , falsedat documental , administració deslleial i apropiació indeguda .

Els dos, Bautista i Rodriguez Neri, han estat assenyalats com a principals culpables de l'associació entre Microgénesis i SDAE, relació que ha causat a la Societat General d'Autors perdudes destacables amb la finalitat de crear "un sistema quasi monopolístic , arbitrari i incontrolat de contractació amb SGAE a la qual, en els seus propis termes , tenien atrapada ", segons indica la interlocutòria del jutge.

Així, la SDAE es va encarregar de " signar contractes amb SGAE per, cada vegada amb caràcter immediat, aquest mateix dia, signar un contracte d'idèntic contingut amb Microgénesis, burlant el marc estatutari i els mecanisme de control de la SGAE ". segons De la Mata.

Microgénesis es va convertir així en una empresa completament fraudulenta -sense empleats ni activitat pròpia- que va viure a costa de la seva relació amb la Societat Digital d'Autors i Editors, organisme que fins i tot li va permetre no pagar un lloguer d'oficines pel cost de 233.624 euros.