Quantcast

El centre penitenciari ampliarà l'oferta de tallers i de formació per als interns

Els tallers i cursos que s'ofereixen als presos del centre penitenciari de la Comella serveixen per “crear hàbits responsables, fomentar el treball en equip, la cohesió de grup” i, per suposat, “fomentar les habilitats de la persona” i la seva reinserció. Tal com ha exposat l'oficial de l'Àrea Sanitària, de Reinserció i Menors, Miquel Àngel Garcia Val, també és positiu per al propi centre, perquè “un intern ocupat és també un intern menys problemàtic”. Per tot plegat, des de la institució es treballa per ampliar l'oferta de tallers ocupacionals i formacions.

Garcia ha explicat que s'han fet els primers passos en aquest sentit. El BOPA va publicar la setmana passada un edicte per contractar un educador sociocultural, per treballar en règim d'eventual però a llarg termini a la presó. Un educador que ampliarà l'actual oferta de tallers que hi ha destinada als presos. Com la que va començar el passat mes de maig, un taller artístic on hi participen 17 interns, separats en tres grups: homes penats, homes preventius i dones.

Durant dos dies a la setmana un professional forà es desplaça fins al centre per oferir aquest taller, on creen des de decoració de motius nadalencs per a institucions públiques del país, fins a mossegadors per gossos (que a posteriori han venut gràcies a un acord arribat amb Bomosa), clauers o figures de fang. Bona part del resultat es ven a fires i mercats del país. Amb els diners que s'obtenen es financia el material, mentre que el restant és per als presos.

De tallers artístics ja se n'havien fet, però no “tan estructurats” i regulars com aquest, ha informat Garcia. I el següent pas serà aquesta figura de l'educador sociocultural. Una persona que dissenyarà “projectes a més llarg termini” i ampliarà l'oferta de tallers.

A banda dels tallers ocupacionals, l'altra branca que es vol ampliar és el de la formació. Actualment la secció educativa del centre penitenciari es divideix en la 'no formal', on els interns poden seguir classes de castellà, català o d'història d'Andorra, i la que s'aproximaria més a la formació professional. En aquesta darrera branca, “s'està accentuant el camí” perquè el fet d'obtenir titulacions oficials facilita la reinserció als presos. Tal com ha informat Garcia, un exemple és el curs de 'Word avançat' que una vintena d'interns van realitzar a la primavera i que, després de quinze sessions, els va permetre obtenir una cerficació oficial (es va fer amb la col·laboració del ministeri d'Educació). “Volem fomentar els cursos on es pugui acreditar” el que s'ha fet, ha plantejat l'oficial de la presó. Després de l'èxit del de 'Word avançat', després de l'estiu se'n volen organitzar de similars, d'informàtica però també de manipulació d'aliments o de neteja, per posar alguns exemples.

“Ens interessa sobretot l'estudi, s'hi ha d'apostar fort”, ha defensat l'oficial del centre. L'objectiu final seria aplicar a tots els presos el que es fa amb els menors. És a dir, treballar intern per intern, veure el seu nivell d'estudis, gustos, i a partir d'aquí oferir-li tallers i formacions, també de reglades. En l'actualitat els interns només es poden treure el graduat escolar però es vol també que puguin superar el batxillerat i titulacions universitàries.

En definitiva, són tot elements per fomentar la reinserció del pres, un aspecte que ara mateix “està verd” però en el qual s'ha d'incidir, perquè aquesta és la línia de la resta de presons europees. Juntament amb els tallers i la formació, el treball també se centra en ajudar-los a trobar feina i habitatge un cop se'ls concedeix el règim de llibertat.

Acords amb empreses del país
Així mateix, una altra via relacionada amb la reinserció del pres és la laboral. Al centre penitenciari de la Comella hi ha uns llocs de feina fixes de neteja, a la cuina, a la bugaderia i del manteniment dels mòduls. Són remunerats i sobretot van destinats als interns amb penes fermes i als que tenen càrregues familiars. En paral·lel, la branca laboral també ha arribat a acords amb empreses del país. Com és el cas del recent conveni signat amb Andorra Telecom. Actualment, hi ha presos que fan feines de triatge i embalatge de dispositius electrònics de la companyia, a canvi d'un sou.

En l'actualitat, al centre penitenciari de la Comella hi ha 46 interns (cap de menor), una xifra força en la línia dels darrers anys, ha assegurat Garcia.