Quantcast

El mes de juliol ha estat càlid i sec en precipitacions

Segons el butlletí climàtic que ha fet públic aquest divendres el Servei Meteorològic i el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya (CENMA), el mes de juliol ha estat càlid i sec en precipitacions. En concret, apunta que ha destacat per les “anomalies càlides” i, pel que fa a les pluges, s'ha registrat “una anomalia seca” a tot el territori, tot i que especifica que el nord-est del país “s'ha apropat més a la norma climàtica” a causa del caràcter tempestuós de les precipitacions.

La temperatura mitjana del juliol ha estat de 21°C al fons de les valls i superior als 12°C a cotes altes, amb anomalies de temperatura que han arribat als 2°C a les zones més influenciades per l'efecte d'illa de calor, al fons de la vall central d'Andorra, segons explica el butlletí climàtic. A l'alta muntanya, fins i tot, es pot considerar que ha estat un mes normal en temperatures, perquè s'ha caracteritzat per tres períodes anticiclònics i càlids. La temperatura màxima registrada aquest mes ha estat de 34,4°C a l'estació de la Borda Vidal els dies 7 i 31 de juliol, coincidint amb els dies més càlids al conjunt del país. Pel que fa al registre de les temperatures mínimes, destaca l'1 de juliol, quan es va registrar una temperatura mínima de -3,9°C a l'estació de les Fonts d'Arinsal (2.681 m).

El mes de juliol ha estat sec en precipitacions, que han estat marcades per un caràcter tempestuós i acumulacions màximes de 60 mm al centre del país. És per això -explica el butlletí climàtic- que hi ha diferències molt marcades entre les anomalies de diverses estacions, tot i que la majoria de valors oscil·len entre el 60% i el 90%. Les anomalies de precipitació a les estacions meteorològiques de les Salines, la Borda Vidal i Ransol, presenten valors inferiors als normals pel període de referència 1981-2010, amb valors del 63%, el 77% i el 93% respectivament. Com mostren aquests percentatges d'acumulació de precipitació respecte de la normal, al nord-est del país és on s'ha acumulat més precipitació durant aquest mes de juliol, arribant a ser valors puntuals que es poden considerar normals per l'època de l'any.