Quantcast

Un asteroide tan gran com el Teide 's'apropa' a La Terra

L'asteroide 3122 Florence, de 4,4 quilòmetres de diàmetre, s'acostarà demà 1 de setembre a la Terra. Una "pedra" més gran que el nostre Teide i només una mica més petita que el Mont Blanc, que ocupa el quart lloc en el rànquing d'asteroides en relació a la seva grandària.

Per davant de Florence, només estarien el 1999 JM (nom provisional), l'asteroide més gran del que tenim notícies, amb un diàmetre d'uns 7 quilòmetres, seguit del 4183 Cuno que presenta un diàmetre de 5,6 quilòmetres i del 3200 Phaeton de 5,1 quilòmetres de diàmetre.

Amb aquest descomunal grandària i coneguda la seva trajectòria, Florence forma part dels PHA (sigles de Potentially Hazardous Asteroid), o objecte potencialment perillós. Actualment aquesta "llista negra" està composta per gairebé 1800 asteroides, dels quals 157 superen el quilòmetre de diàmetre.

La trajectòria de l'asteroide Florence

El asteroide va ser descobert el 2 de març de 1981 pel reconegut astrònom americà Schelte J. Bus, que el va anomenar "Florence" en honor a la considerada fundadora de la infermeria moderna, Florence Nightingale.

Aquest asteroide orbita al voltant del Sol a una distància que oscil·la entre 1 i 2,5 UA (Unitats Astronòmiques, distància Terra-Sol) i triga 859 dies a completar una volta.

Segons informacions de la NASA, no és gens fàcil que la trajectòria de Florence i la de la Terra coincideixin, de fet, l'última vegada que ens vam creuar va ser el 29 d'agost de 1930 i no tornarem a trobar-nos fins l'1 de setembre de 2057.

Encara que astronòmicament Florence estarà bastant a prop de la Terra, ens passarà "fregant" a uns set milions de quilòmetres, 18 vegades la distància Terra-Lluna, per la qual cosa no s'espera que suposi cap risc.

No obstant això, és una de les vegades que més a prop estarem de Florence en l'últim mil·lenni: només va estar més a prop de la terra el 31 d'agost de 1890 , quan va passar a 0,045 UA (6,7 milions de quilòmetres).

Estar tan a prop seu ens permetrà obtenir imatges de radar d'alta resolució a 10 metres de la superfície.

El seu pas prop de la Terra, permetrà verificar a més si Florence és un sistema binari proper, o fins i tot si pot tenir una petita lluna girant al seu voltant.

Podrem veure des de la terra l'asteroide?

La resposta és "sí" ni que podran veure-ho observadors bastant experts.

el factor a favor és que Florence és el més lluminós d'entre els grans asteroides coneguts i que en el moment en què estigui més a prop de la Terra la seva aparent magnitud visual serà de +9.

Juguen en contra, a més dels 7 milions de quilòmetres de distància, i l fet de que Florence no es mou massa de pressa, tot just avança uns 14 quilòmetres per segon mentre la Terra es desplaça a gairebé 30 quilòmetres per segon.

Tal com assenyala Eltiempo.es, per a poder apreciar caldrà mirar en la direcció adequada (Florence ira travessant progressivament les constel·lacions de Peixos Australis, Capricorn, Aquari i Delphinus) i esperar entre 5 i 10 minuts per veure un lleuger desplaçament d'un puntet al cel, que serà el gairebé imperceptible moviment de Florence.

Els menys experts, podran seguir la seva retransmissió online en directe de l'observació de Florence duta a terme des del vIRTUAL TELESCOPE Projec, que s'emetrà a partir de les 19:30 UTC del dia d'avui.