Quantcast

Rajoy assegura que no assumirà responsabilitats polítiques per la Gürtel

El president del govern, Mariano Rajoy, ha comparegut al Congrés per donar explicacions sobre la Gürtel i el finançament il·legal del PP, tal com sol·licitessin PSOE, UNITS-Podem, ERC i el Grup Mixt. En la seva intervenció ha qüestionat la utilitat del ple perquè, al seu entendre, no hi havia "cap element nou" i ha subratllat "la meva obligació és governar i no vaig a abdicar d'ella". Així ha recordat a l'oposició, que si volen un canvi, han de formular una moció de censura.

En aquest marc, Rajoy ha acusat l'oposició de preocupar-se més pel seu partit que per la gestió del govern, i ha retret a PSOE i Podem que prefereixin parlar del seu partit abans que de gihadisme o el referèndum català.

el cap de l'executiu ha carregat més de forma directa contra les crítiques de la portaveu socialista, Margarita Robles, a la seva declaració davant l'Audiència Nacional. Li ha recordat que també ella va declarar en el seu dia com a testimoni en el "cas Lasa i Zabala", i ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència.

Poc abans, la socialista havia acusat Rajoy de ser "un president sota sospita" i "embolicar-se en els problemes que té Espanya per no donar explicacions sobre la corrupció". Robles qüestionava a més que Rajoy no sabés res de la corrupció del seu partit i li ha demanat que dimiteixi per dignitat.

El secretari general del Podem, Pablo Iglesias, ha demanat a Rajoy que "tornin tot el dia robat "i ha afegit que seguiran treballant per fer-lo fora del govern. A més, ha criticat Rajoy per no respondrà cap de les 6 preguntes que li havia formulat en la seva primera intervenció "Per què comandament vostè, sr. Rajoy, aquell SMS al Luis Bárcenas?"; "¿Reconeix els pagaments que apareixen a la comptabilitat de Bárcenas, a qui vostè va ascendir a tresorer?"; "Quan va mentir, sr. Rajoy? ¿Quan va detallar els costos de campanya o en l'Audiència Nacional quan va negar conèixer-los?"; "En quin moment precís es va assabentar, sr. Rajoy, del finançament il·legal del seu partit?"; "Considera, sr. Rajoy, bons col·laboradors a Mato, Rato, Aguirre o Sòria?"; i "Quan diu, sr. Rajoy, que no sabia res, ¿pensa de cor que els ciutadans li creuen?".

Per la seva banda, Rafael Hernando, del Grup Parlamentari Popular, ha contraatacat en la seva última intervenció a Esglésies i li ha recomanat que llegeixi el diari de sessions per comprovar que Rajoy ja ha contestat a totes les preguntes formulades, i li ha increpat fins i tot amb una altra qüestió "Explíqueme que si és possible on van anar a parar els 270.000 dòlars que van rebre ". També ha tingut paraules per a Tardà, d'ERC, a qui li ha dit que, a Catalunya, estan governant amb el 3%.

El català havia sentenciat la seva intervenció amb una crida a Rajoy, que "no carrer la veritat i que passi a la història com la persona que va saber corregir la corrupció en el seu partit" i ha defensat la constitució d'una República a Catalunya, perquè estan farts de la corrupció.

Per la seva banda, el secretari general de Ciutadans, Albert Rivera, ha defensat que "es pot tenir un país lliure de corrupció i alhora gestionar bé l'economia ", i ha respost a Rajoy que Espanya no només compta amb PP o Podem. El líder de la formació taronja ha titllat de "meeting" la compareixença de Rajoy, i ha destacat que el president no ha pronunciat la paraula Gürtel, en la seva intervenció ". Rivera ha aprofitat a més per anunciar les propostes que el seu partit llançarà aquesta tardor, entre les quals destaca la reforma de la llei electoral i ha sentenciat que "els temen més a les reformes que les crítiques".

El portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, ha retret a Rajoy que no hagi ofert cap informació en la seva compareixença i ha assenyalat que "no val amagar el cap i dipositar-ho tot en les normes que han estat aprovades". D'altra banda, ha reclamat que la justícia ha de agilitzar i ha recordat que "han passat 10 anys des que es destapés la trama Gürtel ".