Quantcast

El Museu Arqueològic admet que es va colar una formiga a la Dama d'Elx

El Museu Arqueològic Nacional ha emès un comunicat en el qual admet haver detectat una "petita formiga a la vitrina" en què es troba la Dama d'Elx. Per això "s'ha iniciat la revisió de l'estanquitat de les seves vitrines i s'ha reforçat el sistema de control de plagues". Tot i això, asseguren que l'escultura no ha patit cap desperfecte.

La Dama d'Elx és un dels principals atractius turístics del Museu Arqueològic Nacional de Madrid, que cada dia visiten milions de persones. Una escultura que roman protegida des de fa anys per una urna de metacrilat. No obstant això, divendres passat, un tuiter publicava un vídeo a la xarxa social on es podia apreciar com una formiga recorre el cap del bust.

En el vídeo, que l'usuari ha retirat davant la polèmica creada, s'escolta la conversa entre el tuiter i una funcionària, que admet que la formiga és a l'interior del vidre i que s'ha de tractar d'un problema amb la instal·lació de la vitrina. "Per on s'haurà colat", es pregunta. "Algú de manteniment o qui sigui haurà fet alguna cosa", assegura.

RT @MisterAllnut : Visitant la Dama d'Elx descobreixo una formiga movent-se per la cabeza.La funcionària no l'hi s'explica perquè (1/2)

& mdash; Haxtur (@Haxtur) 28 agost 2017

< script async src = "// platform.twitter.com/widgets.js" charset = "utf-8">

L'alcalde d'Elx, Carlos González, ha escrit a Twitter que es "exigiran explicacions al Ministeri de Cultura".

el @ajuntamentelx exigirà explicacions al @MinistCultura sobre les condicions de conservació de la Dama d'Elx en el MAN @Inf_Elche https : //t.co/qyukkCbhe6

& mdash; Carlos González (@ CarlosGlez2015) 28 agost 2017

La Dama de Elx és una escultura ibera en pedra calcària, que es data entre els segles V i IV a. C. Mesura 56 cm d'altura i pesa 65 kg.

Posseeix en la seva part posterior una cavitat que servia, probablement, per introduir relíquies, objectes sagrats o cendres com ofrenes als difunts. Moltes altres figures ibèriques de caràcter religiós, trobades en altres llocs, tenen també en la seva esquena un buit i, com la Dama d'Elx, les seves espatlles es mostren lleugerament corbats cap al davant.

L'escultura està ben conservada, encara que mostra nombrosos cops i erosions i ha perdut gairebé tota la seva policromia original i la pasta vítria que omplia els seus ulls. Representa una dona de trets perfectes, possiblement idealitzats i esplèndidament abillada amb vestidures i joies.

La peça es va trobar prop d'Elx, on hi ha un monticle que els àrabs van cridar Alcúdia ( 'monticle') i que en l'antiguitat estava gairebé envoltat per un riu. Se sap que va ser un assentament iber denominat Helike (en grec) i que els romans van cridar Colònia Iulia Illici Augusta. Quan van arribar els àrabs, van situar la ciutat més amunt, com a protecció