Quantcast

"Les regles de joc han de ser les mateixes per a tots"

El futbol està dins de ple en una bombolla que tard o d'hora acabarà per explotar, sosté alguns. I no van per mal camí. L'entrada dels petrodòlars àrabs al futbol no ha fet més que acabar per oxidar el model financer en el qual està basat el futbol actualment i fer-ho saltar pels aires per l'estratosfèrica inversió de milers de milions d'euros que han realitzat fins a la data.

La pregunta és fins a quin punt pot arribar el futbol de malgastar tants diners i de gastar tres o quatre vegades més del que ingressen. Aquest és el propòsit amb què la UEFA va introduir aquest famós Joc Net Financer en 2010. Sanejar els comptes dels clubs i garantir que els clubs només poden gastar una quantitat determinada del que ingressen de la partida pressupostària, en un període de tres anys , a més que tots els clubs estan obligats a quadrar els comptes amb les seves respectives hisendes tributàries.

És a dir, els clubs exposats a aquesta mesura com PSG o Manchester City han quadrar els seus comptes entre els ingressos obtinguts més la despesa en fitxatges, salaris, primes i contractes. La inversió en el planter, futbol femení, i la despesa en infraestructures queda exempt d'aquesta mesura que prohibeix taxativament l'obtenció d'ingressos de qualsevol índole que trenquin el mercat i la competència.

Des de la seva entrada en vigor, Manchester City i PSG han fet més de 1000 milions en despesa i ja han estat "sancionats" una vegada. Sancionats entre cometes per la debilitat, la intransigència i en la incompetència més ferotge de la UEFA a reglar la despesa dels clubs en fitxatges i en no obligar els equips de futbol a compensar-ho amb inversió en la formació de futbolistes joves, o al futbol femení, un esport que passa inadvertit tot i que ha experimentat un creixement enorme en els últims anys i ho seguirà fent (almenys ho ha de fer).

Les clàusules de rescissió , la major broma mai inventada pel futbol espanyol.

pel que fa als clubs i les diferents lligues europees, parlant de les federacions més potents, només l'espanyola és l'única que té clàusules de rescissió en els contractes dels futbolistes. Ni la Premier, ni la Bundesliga, ni la Sèrie A, ni la League 1.

Com menys es pot titllar d'incomprensible i absurd que a Espanya per qualsevol club europeu es pugui fer per un jugador top a qualsevol preu i, a l'inrevés, els clubs europeus facin la vida impossible als espanyols cada vegada que truquen a la porta per una estrella del futbol. És a dir, no és normal la facilitat del París Saint Germain a dur-se a Neymar (Malgrat el seu elevat preu) i les traves sense sentit que va posar el Borussia Dortmund al Barcelona en el fitxatge de Dembélé o el Liverpool encara per Coutinho. No cap dins de la lògica que un jugador en el qual fixes un preu de 70/80 milions, al matí següent valgui 150, així perquè si.

Vagi per davant que els clubs tenen dret de demanar per les seves estrelles el que vulguin i de negar-se a vendre, però no és racional tenint en compte que no tenen criteri per exigir tanta quantitat de diners. La UEFA ha d'actuar d'ofici, i estipular les mateixes regles. O totes les Lligues estipulen clàusules de rescissió perquè no hi hagi problemes entre directiva i jugadors a l'hora de negociar; o ningú les té. Però no és normal que la Lliga i / o els clubs es permeten el luxe de deixar anar als millors jugadors amb una facilitat sorprenent. I tot això perquè el desemborsament de diners a les arques de les institucions de futbol nacionals està lliure d'impostos.

En mans de la UEFA està l'esdevenir del model financer en el qual està sostingut el futbol. S'ha d'exigir i restringir als xeics del futbol l'estratosfèrica xifra de despesa i que tots juguin amb les mateixes armes, si volem seguir gaudint del futbol.