Quantcast

L'excursió el passat siderúrgic de la Vall del Madriu

És ben conegut el llegat mediambiental, agrícola i ramader que arrossega la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Però més desapercebut passa el seu passat siderúrgic, i com la indústria del ferro va deixar petjada a la vall als segles XVIII i XIX. Per donar-lo a conèixer, ha tingut lloc aquest dissabte al matí una sortida gratuïta, organitzada per la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i el departament de Cultura del Govern. L'historiador Olivier Codina ha estat l'encarregat d'apropar als assistents a l'excursió els elements de la vall que la vinculen amb el ferro. Ho ha fet davant més d'una vintena de persones, la majoria del país però també algun excursionista català. L'activitat, que ha fet el ple, és el primer pas per deixar de manera fixa a la vall un itinerari interpretatiu sobre la siderúrgia, ha explicat la directora del Pla de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Sussana Simon.

Els excursionistes han sortit a primera hora del matí des del circuit de les Fonts, s'han enfilat pel camí dels Matxos direcció l'antiga Farga, on han fet parada per dinar. Durant el recorregut, Codina ha anat fent parades per ensenyar elements que demostren l'impacte que va tenir la indústria del ferro sobre la vall, com túnels, carboneres, canals i estructura agrícola i ramadera lligada a l'activitat (per exemple, camins desdoblats per fer pujar el bestiar fins la farga i fer baixar el carbó). 

A la farga, que ara està en ruïnes, l'historiador ha explicat que l'edifici va funcionar durant uns cent anys, entre el 1730 i el 1830. Després de dinar, els assistents han fet el camí de retorn. L'activitat ha acabat cap a les 18 hores.

L'excursió ha tingut molt bona acollida, motiu pel qual es tornarà a organitzar l'estiu vinent, ha indicat Simon.

De l'excursió a l'itinerari interpretatiu
El recorregut i les parades que s'han anat fent durant aquest excursió són els que es tindran en compte a l'hora de dissenyar l'itinerari interpretatiu que es vol deixar de manera fixa a la vall. Un itinerari siderúrgic que “ja està molt avançat”, ha assegurat Simon, tot i que no es tirarà endavant fins que no conclogui el pla de conservació de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Aquest hauria de ser una realitat l'any vinent, ha manifestat la directora de la comissió gestora.

El pla de conservació és un estudi que s'ha encomanat a la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha de determinar l'estat de conservació de les estructures de la vall i les accions que s'hauran de dur a terme per la seva correcta preservació, entre elles la farga. S'haurà, ha exposat Simon, de decidir si es deixa com està o si es neteja i s'hi actua pensant en el visitant. Quan es decideixi es podrà tirar endavant l'itinerari interpretatiu.