Quantcast

La cèl·lula terrorista va poder fabricar entre 100 i 150 quilos d'explosius

La cèl·lula terrorista de Catalunya podria haver fabricat entre 100 i 150 quilos d'explosiu TATP amb els 500 litres d'acetona que havien adquirit, segons els experts en aquesta àrea, que adverteixen que es tracta d'un material altament sensible se sol elaborar en petites quantitats.

Per a la fabricació del TATP, explosiu que fa servir el Dáesh en els seus atemptats a Europa, es necessiten tres elements: un àcid fort com el sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona.

Segons informa ABC , amb la gran quantitat d'acetona que els jihadistes havien adquirit a principis de gener es podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos de TATP.

 Altres fonts aclareixen que en ser un explosiu tan altament sensible no se sol fabricar a tanta quantitat. “Fabricar és fàcil, vas a una drogueria i compres el que cal”.

A més, durant la manipulació ha d'estar a una temperatura baixa i molt estable, ja que si no es donen aquestes condicions, el explosiu podria esclatar, tal com va passar a la casa d'Alcanar.

El Dáesh, a través d'Internet, publica tutorials on ensenya com fabricar TATP.

La “mare de Satan” es pot presentar en pols sec o en gel, encara que és en el primer format quan té més potència i, al mateix temps, més facilitat per esclatar.

En el cas dels jihadistes de Catalunya, es disposaven a fer servir l'explosiu sec, tal com es desprèn de la declaració de l'únic supervivent d'Alcanar, que va confessar als Mossos que estaven esperant que s'assequés per carregar les furgonetes i atemptar en monuments de Barcelona com la Sagrada Família.

El detonador no és fàcil de fabricar de forma casolana i en els altres atemptats de l'Dáesh a Europa van ser robats de pedreres o d'instal·lacions militars, però en el cas de Catalunya encara no s'han trobat.

Sí s'han trobat polsadors, que es col·loquen entre el detonador i la bateria i que vindrien a ser l'interruptor de la bomba.

A la casa d'Alcanar on es manipulaven els explosius també hi havia un centenar de bombones de butà, moltes plenes i altres buides, que els terroristes podrien haver fet servir de dues maneres.

Les plenes es poden col·locar al costat del TATP perquè explotin «per simpatia», el que multiplica l'efecte de les bombes i crea una bola de foc letal.

Les buides es poden tallar i obrir per usar-les com contenidors per l'explosiu.

Dins es pot ficar metralla, cosa que podrien haver volgut fer els terroristes ja que a Alcanar es va trobar gran quantitat de claus.