Quantcast

PRADA.- Jover creu que l'acord d'associació és l'eina imprescindible per a que els estudiants del país puguin competir amb els joves d'arreu

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha participat aquest dissabte a la tarda a la Diada andorrana de la Universitat Catalana d'Estiu, celebrada a Prada de Conflent, enguany dedicada a l'acord d'associació amb la Unió Europea. El ministre ha fet una valoració dels impactes que generaria l'acord en l'àmbit educatiu.

Jover ha destacat que l'acord esdevé l'eina "imprescindible" per a que els joves del país es puguin desenvolupar i puguin competir amb els joves d'arreu. El ministre d'Educació creu que en el context actual, en el qual es valora positivament la mobilitat tant en l'etapa formativa com professional, ser andorrà pot esdevenir cada cop més una dificultat en el desenvolupament de les persones degut a les traves associades a la lliure circulació de persones i a la llibertat d'establiment.

El ministre ha assegurat una de les prioritats del Ministeri en el marc de l'acord d'associació és que els joves andorrans que desenvolupin els seus estudis a dins o fora de les fronteres del país tinguin la possibilitat de participar en el programa ERASMUS. Jover ha afirmat que l'acord representaria un "salt qualitatiu de primer ordre" per a facilitar els reconeixements acadèmics i professionals de les titulacions andorranes.

Per últim, el ministre ha recalcat que l'acord no tan sols seria positiu pels estudiants andorrans, sinó també per incrementar la pròpia competitivitat de les institucions d'ensenyament superior andorranes. "El món canvia i els nostres joves ja no en tindran prou d'una Andorra tancada per a poder desenvolupar-se. Els hi hem de donar les eines per a créixer i ser competitius allà on ho desitgin", ha conclòs Eric Jover.

Pel que fa la consellera general, membre de la Comissió Legislativa de Política Exterior de Demòcrates per Andorra, Maria Martisella, ha indicat que l'acord d'associació és una "font d'oportunitats" per Andorra, però alhora suposarà "fer front a grans reptes". Martisella n'ha destacat tres: la diversificació econòmica, garantir una reciprocitat i una homologació en tots els sectors i assegurar l'eficàcia, l'agilitat i l'eficiència en els tràmits interns alhora que s'absorbeix el cabal comunitari, és a dir, el cos de drets i obligacions comunes a tots els estats membres.

A més, Martisella ha assegurat que l'acord d'associació haurà de definir la llengua catalana com a eina de treball. Per últim, la consellera general ha indicat que "cal aprofitar el moment" i concloure acords amb els altres dos estats que estan negociant amb la Unió Europea, Mònaco i San Marino, amb la finalitat de "crear sinergies entre els tres i possibilitar mecanismes de cooperació en tots els àmbits i sectors".