Quantcast

Orgue i percussió s'uneixen en un concert del Festival internacional Orgue&nd que estrena el Museu del Tabac com a escenari

Aaron Ribas i Josafath Larios oferiran aquesta nit al Museu del Tabac una actuació d’orgue i percussió molt especial. En primer lloc perquè el Festival internacional Orgue&nd estrena el museu com a escenari; en segon lloc perquè el recital es fa a l’aire lliure i, en tercer lloc perquè la unió entre la percussió i l’orgue no se sol escenificar.

Els dos músics oferiran un concert, titulat 'Bach i Buxtehude entre balls, danses i fandangos', centrat en danses populars espanyoles dels segles XVII i XVIII. Tal com ha explicat Ribas, el repertori que oferiran normalment es “tocava a l’exterior, amb orgues de processó” i amb més músics, els ministrils, que tocaven instruments de vent i que acompanyaven també la percussió, que s’improvisava, ja que no estava escrita a la partitura. Normalment eren peces que es tocaven en processons i, per tant, tenien un ús religiós tot i que Ribas en destaca “el caràcter festiu, que semblarien que no fossin religioses”. Hi haurà peces de Dietrich Buxtehude, Antonio Valente, José de Nebra, Antonio Martín y Coll, Johann Sebastian Bach i Claude Balbastre

Amb l’orgue positiu que tocarà Ribas aquesta nit, es noten “molt més els matisos” i al ser un instrument més petit és “més sensible”. L’acompanyarà Larios percudint cinc instruments, alguns de la família dels tambors circulars, d’influència italiana, i un tambor gran. Es tracta, tal com ha comentat “de percussions que podrien haver estat” les que s’haguessin tocat a l’època, seguint la iconografia.

Larios i Ribas ja havien tocat junts fa uns mesos i fan, segons ha remarcat l’organista, “molt bon equip”, amb la qual cosa van pensar que havien de repetir aquesta col·laboració i, fins i tot, anar més enllà i ja es plantegen crear un grup que pugui actuar, fins i tot, amb ministrils.